Népszerű krizantém fajták: hogyan történik a krizantém gondozása, a krizantém ültetése mikor esedékes?

Népszerű krizantém fajták: hogyan történik a krizantém gondozása, a krizantém ültetése mikor esedékes?

agrarszektor.hu
Kővári krizantém palánta és más krizantém fajták: a krizantém szaporítása mikor a legjobb és a krizantém szaporítása mikor ajánlott? Hogyan történik a krizantém gondozása?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A krizantém méltán az ősz legszépségesebb, virágzó növénye, amely annak ellenére, hogy hagyományosan a temetők dísze, egy ideje már meghódította a családi házak kertjeit és az őszi balkonokat is. Na de milyen krizantém fajtát válasszunk a temetőbe, milyennel díszítsük inkább otthonunk? Mekkora egy krizantém helyigénye, hol tudna leginkább kibontakozni? Cikkünkben leírjuk, hogy milyen gyakori krizantém fajták vannak, hogyan működik a nagy, bokros krizantém gondozása, a kisebb cserepes krizantém gondozása és meddig áll el a temetőbe szánt vágott krizantém. Figyelem: a krizantém ültetése és nevelése nem csak a haladó, hanem a kezdő kertészek számára is jó program, hiszen a feladat nem nehéz, az eredmény pedig színpompás!

Milyen virág a krizantém?

A krizantém az őszirózsafélék családjába tartozó növény, eredendően Kelet-Ázsiából származik, ahol már az időszámításunk előtti évszázadokban is nemesítették. Kínában, valamint Japánban, ahol az ország egyik nemzeti szimbólumává is vált, az emberek rajongással imádják ezt a nemes növényt, aminek szépsége mellett számos gyógyhatást is tulajdonítanak. A krizantém fajták ma már több ezer variációban léteznek, a szivárvány összes színében pompáznak; sőt annál különlegesebb és értékesebb egy krizantém palánta, minél ritkább, szokatlanabb színben pompáznak virágai. A krizantém virágok mérete és alakja is fajtánként eltérő: létezik többek közt gömb vagy labda alakú, visszahajló, göndörödő, szellős és tömött virágok is, méretük lehet gombnyi, sőt, focilabda nagyságú is attól függően, milyen krizantém fajtát ültetünk.

A krizantém jellemzői, igényei

A krizantém ősszel, októberben és november elején virágzik, ugyanis egy "rövid nappalos" növényről van szó, amely napi néhány óránál nem igényel több napsütést ahhoz, hogy szirmait kibontsa; emellett napi 13-14 óra sötétségre van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát. Ideális számára a hűvös vagy a langyos idő, napfényes vagy félárnyékos helyen. Nem tűri a 30°-os meleget, ilyen időben levelei megégnek Fagypont alatt elfagy, az évelő, bokros krizantém viszont vegetatív állapotba kerül. Gyökerei sekélyek, szétterülők, emiatt vízigénye viszonylag nagy, heti 2-3 alkalommal locsolni kell. Ügyeljünk rá, akár szabadföldi, akár cserepes krizantém bokrunk van, hogy ne álljon a vízben, az csak árt neki!

A krizantém gondozása, ültetése

A krizantém ültetése történhet ősszel és tavasszal is. Ősszel olyan krizantém bokrokat ültethetünk ki kertünkbe, amelyek a termelőnél már kifejlődtek, nálunk pedig virágot bontanak. Ha saját krizantém virágokat szeretnénk felnevelni, vásároljunk a boltban töveket és ültessük el azokat tavasszal, hogy a bimbók már augusztusban kifejlődhessenek. A cserepes krizantém bokrokat locsoljuk gyakran, akár naponta, vigyázva, nehogy túlöntözzük őket. Ugyanez a helyzet a bokros krizantém gondozása során: a talaj nedves legyen, ne pedig ússzon a vízben! Ahogy a krizantém bokor egyre nagyobb lesz, úgy nő az igénye a vízre is.

Gondolkodjunk előre: a krizantém, még a kisebb fajták is, a szabadföldben nagy bokrokat növesztenek, így még a kisebb krizantém palánta töveket is minimum 30-50 centiméter távolságra ültessük egymástól. A krizantém szereti a sok tápanyagot: a krizantém gondozása során adjunk neki egy kis trágyát, tápoldatot, hogy nagyra nőhessen. Az elnyílt virágokat csípjük le, hogy a krizantém bokor energiáit az új bimbók kinyitására fordítsa, így a növényen mindig friss virágok lesznek. A krizantém metszése nem igényel különösebben nagy figyelmet: évelő fajták esetén tavasszal metsszük le az előző évről hátra maradt, száraz növényrészeket, hogy teret adjunk a friss hajtásoknak.

Nagyobb bokrú, nagyobb virágú krizantém esetében bizonyos mértékben befolyásolható a krizantém fejének nagysága: ha csak a főhajtások csúcsán növő végbimbókat hagyjuk meg, amelyek a legfejlettebbek, a többit pedig lecsípjük, a főbimbónak több tápanyag jut, így fejlettebbek lesznek. Ezzel persze azt is vállaljuk, hogy habár lenyűgözőbb a krizantém virága, abból kevesebb lesz.

Az évelő, az egynyári és a cserepes krizantém teleltetése

A krizantém fajták változatosak: választhatunk korai és kései virágzású krizantém fajták, egynyári és évelő krizantém fajták között, attól függően, mire van igényünk. A krizantém alapvetően évelő növény, ám Magyarország hideg teleit a legtöbb faj nem bírja ki, így sokan egynyáriként gondolunk rá. Az egynyári krizantém, ha nem figyelünk arra, hogy zárt térben teleltessük, szabadföldben kifagy. Bizonyos évelő krizantém fajták a hideg földben is áttelelnek, ám töveiket így is takarnunk kell, kifagyás elleni védekezés gyanánt. Az évelő krizantém tövet se metsszük meg, miután levirított, csak tavasszal!

Ha a cserepes krizantém bokrokat nem szeretnénk kiültetni szabadföldbe, átteleltethetjük őket zárt térben, például lépcsőházban, pincében a leanderek, muskátlik mellett. A teleltetéshez hűvös idő kell: 5-15°, így a növény teljesen egészséges marad. Tavasszal a cserepes krizantém bokrokat át kell ültetnünk, hogy a friss, tápanyagban gazdag talajban magukhoz térhessenek, nagyobb bokrokat növeszthessenek.

Népszerű krizantém fajták: hogyan történik a krizantém gondozása, a krizantém ültetése mikor esedékes?

A krizantém szaporítása mikor javallott?

A krizantém szaporítása tőosztással vagy dugványozással történik, tavasszal. Tőosztásos szaporítás esetén kézzel óvatosan válasszuk ketté a krizantém tövét, majd ültessük őket külön cserépbe, vagy szabadföldbe. A cserepes növényt egyszerűbb szaporítani. Ha a dugványozással szimpatizálunk, válasszunk le az anyanövényről 5-6 cm nagyságú dugványokat, ültessük őket tápanyagdús virágföldbe, napsütéses helyre és öntözzük gyakran. Ha a krizantém dugvány bokrosodásnak indult, rendszeresen öntözzük, tápoldatozzuk, eleinte csípjük vissza, oldalbimbóit is távolítsuk el. Ha bokros krizantém palánta vásárlását tervezzük, amelyet később szaporítani is akarunk, mindig a bimbós-leveles krizantémokat vegyük, ne azokat, amik már nyílnak!

A krizantém betegségei: hogyan védekezzünk ellenük?

A krizantém túlzottan nem érzékeny a betegségekre, kártevőkre. A gombák és baktériumok elleni védekezés egyik legfontosabb eleme a megelőzés: locsoláskor csak a tőre kerüljön a víz, a leveleket feleslegesen ne áztassuk, mert úgy könnyebben megtelepedhetnek rajta a kórokozók. Kórokozók terén megtámadhatja a növényt a krizantém rozsda, ami rozsdás foltokat eredményez a növény levelein. Az ilyen beteg növényt vegyük ki a földből és égessük el, nehogy megfertőzze a többit. Nyirkos, állott levegőn néha megtelepedhet rajta a lisztharmat gomba, azt gombaölő szerekkel kiirthatjuk. A krizantém kártevője emellett lehet a takácsatka, amit arról ismerhetünk fel, hogy finom hálóval borítja a növényt. Megelőző permetezéssel védekezhetünk ellene.

Közkedvelt krizantém fajták

  • Pókkrizantém
  • Ribonet krizantém
  • Moszkvai fehér varjú krizantém
  • Mona Lisa krizantém
  • Amadeus krizantém
  • Naru krizantém
  • Anastasia krizantém
  • Lexi krizantém
  • Libel krizantém
  • Balti krizantém
  • Inga krizantém
  • Anita krizantém
Népszerű krizantém fajták: hogyan történik a krizantém gondozása, a krizantém ültetése mikor esedékes?

Milyen krizantém illik a temetőbe?

A krizantém kegyeleti virág: Európában kifejezetten ezt a fajtát visszük Halottak napján a temetőbe a sírok díszítésére. A temetőbe a cserepes és a vágott krizantém is megfelel, attól függően, hová akarjuk azt tenni. A szabadföldi krizantém a sír földjében is elültethető. Ha vágott krizantém szálakat tennénk a vázába, válasszunk nagyfejű fajtát, metsszük le azokat olyan hosszan, ahogy csak tudjuk, végüket pedig vágjuk be, így sokáig szépek lesznek a virágok, hacsak a november eleji fagy el nem viszi őket. Közkedvelt krizantém temetőbe például a nagyfejű, figyelemfelkeltő pókkrizantém.

Hogyan legyen saját krizantém-kerted?

A krizantém nem csak az őszi hónapokban, hanem már nyáron is a kerted dísze lehet: üdítő, sötétzöld levelei a megfelelő körülmények között pompás dekorációk erkélyen és szabadföldben is. Ha nagy mennyiségű krizantém palánta vagy tő ültetését tervezzük, mert tömött felületet szeretnénk létrehozni, akkor is tartsuk a minimum 30 cm-es távolságot a krizantém tövek közt, hogy megfelelően tudjanak fejlődni. Az alacsonyabb növésű krizantém fajták emellett alkalmasak nyáron talajtakarónak más növények közé is, amelyek korábban bontják ki szirmaikat. Érdemes létrehoznunk egy külön krizantém ágyást a dugványoknak, ahonnan a fejlett krizantém palántákat átültethetjük őszi helyükre a nyár végén. Ha fagy várható, ügyeljünk arra, hogy időben kivegyük őket a földből és áttegyük őket virágládákba, hogy bevihessük őket a pincébe, nehogy kifagyjanak.

A krizantém gyógyászati hasznosítása

Érdekesség: keveseknek jut eszébe, hogy a krizantém amellett, hogy színpompás dekoráció a kertben és a temetőben, gyógynövényként is számon van tartva. Felhasználása a hagyományos kínai orvoslásból ered, ahol virágából, leveleiből teafőzeteket készítettek. A krizantém tea gyógyhatásai közé tartozik az immunrendszer erősítése, a fejfájás, a gyulladások és a vérnyomás csökkentése, az emésztési problémák elmulasztása. Gyakran kezelik vele a migrénben szenvedőket, időjárás okozta problémákkal küzdőket és a hőhullámot is. A krizantém szirmai kesernyések, de ízletesek, így salátákat is szoktak vele díszíteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02