2021. március 5. péntek Adorján, Adrián

Hírek - Növény

Öntözés olcsón: ezzel a módszerrel rengeteget spórolhatnak a gazdák

A tunéziai iFarming startup kifejlesztett egy applikációt, amely az IoT eszközök adatait felhasználva képes megjósolni a gazdák vízszükségleteit, és segítséget nyújthat a vízfelhasználás kezelésében is. A Phyt'Eau nevű applikáció, alkotói szerint több mint egyharmadával csökkentheti a gazdák vízhasználatát, de az öntözés költségeit is majdnem ennyivel fogja vissza.
 
 

Az applikációt azzal a céllal hozták létre, hogy segítsenek a gazdáknak és a szakmai hivatalok ügyintézőinek felvenni a harcot az aszályos időszakokkal. A Phyt'Eau használatával a gazdák biztosak lehetnek benne, hogy a növényeik megkapják azt a vízmennyiséget, amelyre szükségük van, ráadásul az applikáció valós idejű irányítást ad a gazdáknak a vízfelhasználás felett. Az alkalmazás az IoT szenzorok segítségével hatalmas mennyiségű adatot gyűjt össze, amelyet aztán arra használ fel, hogy az ismétlődő mintázatok alapján megjósolja a várható időjárást, olvasható a Springwise oldalán.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Az így kapott időjárási előrejelzések birtokában a gazdák sokkal jobban és pontosabban intézhetik a vízfelhasználásukat, ezáltal elkerülhetik például a növényeik túlöntözését, de az alkalmazás a regionális hatóságoknak is segíthet az adott éghajlaton legjobban termő haszonnövények megtalálásában is. Az IBM ernyője alá tartozó iFarming állítása szerint a Phyt'Eau 40%-kal csökkenti a gazdák vízfelhasználását, az öntözés költségeit pedig mintegy 25%-kal fogja vissza. Az applikáció angol, francia és arab nyelveken érhető el.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu