2021. március 3. szerda Kornélia

Hírek - Növény

Ötödével csökkent a magyar cukorrépaterület - de végre emelkedhet az ár

Az egyetlen magyarországi cukorgyár szeptember 25-től, várhatóan 100 napon át, átlagosan napi 7200 tonna cukorrépa feldolgozását tervezi. A munkát 235 állandó és 40-50 ideiglenes dolgozó három műszakos, négy csoportos munkarendben végzi - mondta el a Magyar Cukor Zrt. igazgatósági tagja, Kovács Gergely az MTI-nek.
 
 

A gyár ellátásához tavasszal a tavalyinál 3 ezer hektárral kisebb területen, 11 ezer hektáron vetettek cukorrépát, ami azt jelenti, hogy 21,4 százalékos a csökkenés (ennek oka az alacsony cukorrépaár - agrárszektor.hu). Ugyanakkor az elmúlt öt év átlagát meghaladó, 65-70 tonna termés várható hektáronként - jegyezte meg Kovács Gergely az mti.hu-nak.  Szólt arról, hogy a cukorgyárban az elmúlt évben elsőbbséget élveztek az energiafelhasználást csökkentő, az üzembiztonságot és a versenyképességet növelését célzó beruházások, mint a kazánpark egy részének nagyjavítása, a folyamatirányító rendszer részleges korszerűsítése, vagy a csomagolóüzem bővítése.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most az Agrárszektor Konferenciára!

Kovács Gergely a piaci kilátásokról azt mondta: a cukorpiac válságos helyzetbe került a 2017. októberi kvótaeltörlés után. A cukorgyárak száma 35-40 százalékkal csökkent az Európai Unióban (a kapacitások kényszerű szűkítése miatt - agrárszektor.hu), az elmúlt időszak történései azonban az árak növekedésére, és ennek folytán optimizmusra adnak okot. A kínálat szűkülését jelzi, hogy

az unióban a tavalyi, 2018-2019-es kampányban az előző évinél 17 százalékkal kevesebb cukrot gyártottak, és idén tavasszal a közösség országaiban 5 százalékkal kevesebb cukorrépát vetettek.

Tavaly az unió ugyanannyi cukrot exportált, mint amennyit importált, azaz nem érkezett többletcukor a világpiacról - mutatott rá az igazgatósági tag. Hozzátette, ma az unióban egymillió tonnával kevesebb cukor van, mint az elmúlt év hasonló időszakában és számos versenytársuk döntött termelőkapacitása csökkentése mellett, többen cukorgyárak bezárását jelentették be a közelmúltban.


Kiemelte, hogy a változó klimatikus viszonyok, a cukorrépatermesztésben használt növényvédő szerek további korlátozása a korábbinál sokkal kitettebbé teszi a cukorrépa termesztését. E tényezők együttes hatására

a cukorárak emelkednek, megteremtve az esélyt, hogy a cukorrépatermesztés és a cukorgyártás rentábilis legyen Európában és azon belül Magyarországon is

- fogalmazott Kovács Gergely. A Magyar Cukor Zrt. többségi tulajdonosa az osztrák Agrana-csoport, amely Kelet-Közép-Európa vezető cukorgyártója, Ausztria legnagyobb bioetanol-előállítója, Európa legjelentősebb gyümölcslé-koncentrátum gyártója és világelső a gyümölcspreparátumok tekintetében. Az Agrana világszerte 58 termelőüzemben mintegy 9230 embert foglalkoztat, éves árbevétele 2,4 milliárd euró. Az Agrana Magyarországon a kaposvári cukorgyár mellett a Szabadegyházi Hungrana Kft.-nek 50 százalékban tulajdonosa. Az üzem a keményítő és alkoholgyártás mellett Európa legnagyobb izocukor-előállítója. A csoport gyümölcs divíziója Magyarországon Vásárosnaményban, Anarcsiban, Hajdúsámsonban almalé-, meggy- és bodzasűrítményt készít.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu