Eláraszthatja az EU-t az import dió: keményen megnőhet a behozatal

Eláraszthatja az EU-t az import dió: keményen megnőhet a behozatal

agrarszektor.hu
A diótermelés az előrejelzések szerint változatlanul 2,7 millió tonna héjas dió lesz, ami nagyrészt a termelés stagnálásának köszönhető. A legnagyobb termelő Kína, az Egyesült Államok és Chile termelésének növekedése ellensúlyozza az Európai Unió veszteségeit. A világfogyasztás 2,7 millió tonna körüli, a globális export az előrejelzések szerint 6%-kal emelkedik 1,0 millió tonnára, ami nagyrészt az Egyesült Államokból érkező szállítmányoknak köszönhető. A világkészletek várhatóan 4%-kal csökkennek az Egyesült Államok készleteinek enyhe csökkenése miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kína

A kedvező termesztési feltételek és a változatlan terület miatt 1,4 millió tonna marad a termelés. Az export várhatóan 3%-kal, 245 000 tonnás rekordmennyiségre emelkedik a Törökországba és az Egyesült Arab Emírségekbe irányuló szállítások miatt. Az import várhatóan továbbra is szerény, mindössze 15 000 tonna marad, mivel a fogyasztók továbbra is a hazai termést fogyasztják - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Egyesült Államok

Az előrejelzések szerint csak 1%-kal emelkedik a termelés 689 000 tonnára, mivel a magasabb terméshozamok több mint ellensúlyozzák a csökkentett termőterületet (amely 2000/01 óta bővül). A téli időjárás elegendő hideget biztosított, a csapadékos tél és tavasz pedig segített a talaj nedvességtartalmának feltöltésével a kaliforniai dióültetvényekben. Az előrejelzések szerint az export közel 15%-kal 450 000 tonnára emelkedik a nagyobb mennyiségű szállítmányok miatt, amelyek az Európai Unióba, Törökországba és az Egyesült Arab Emírségekbe irányultak. A fogyasztás várhatóan továbbra is magas marad 250 000 tonna, a készleteket várhatóan a második egymást követő évben alacsonyabbra prognosztizálják.

Chile

3%-kal emelkedik a termelés az előrejelzések szerint, 198 000 tonnás rekordra a kedvező termesztési körülmények és a termőterületek szerény növekedése miatt. Mivel szinte a teljes termelést a tengerentúli piacokra szánják, a kivitel várhatóan hasonló módon emelkedik az Európai Unió és Törökország stabil keresletének köszönhetően.

EU

Az előrejelzések szerint 8%-kal 150 000 tonnára csökken a termelés, mivel Franciaországban az aszály miatt visszaesett a termés mennyisége, míg Romániában, Spanyolországban és Olaszországban a termelés szinte változatlan marad. Az import várhatóan 11%-kal 300 000 tonnára emelkedik, elsősorban a fellendülő keresletnek köszönhetően.

Ukrajnában a 2022-ben betakarított 85 ezer tonnát követően az idei évre 80 ezer tonnás termést valószínűsít az USDA. Míg a világ egyik legjelentősebb dióimportőrénél, a várhatóan 115 ezer tonnás behozatallal kalkuláló Törökországnál a tavalyi 67 ezer után idén 70 ezer tonnás mennyiséget prognosztizálnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?