2022. január 26. szerda Vanda, Paula

Hírek - Növény

Rájár a rúd a német gyümölcstermesztőkre: ezt az évet senki sem teszi zsebre

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) friss előrejelzése szerint az idei belföldi almatermés volumene 937 ezer tonna körül alakul, ami 2%-kal marad el a 2020-as évben betakarított mennyiségtől. A 2020-as német szilvatermés tavalyi 47 ezer tonnás volumene csaknem megfelelt az előző tíz év átlagának, idén azonban 27%-kal kisebb, 37 ezer tonna körüli mennyiséget valószínűsítenek a Destatis elemzői.
 
 

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) friss előrejelzése szerint az idei belföldi almatermés volumene 937 ezer tonna körül alakul, ami 2%-kal marad el a 2020-as évben betakarított mennyiségtől. Németországban az almaültetvények területe valamivel kevesebb, mint 34 ezer hektár – olvasható a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A legfontosabb termesztőkörzetek Baden-Württemberg (Boden-tó környéke), Alsó-Szászország (Altes Land körzet) és Szászország, a német almatermés több mint kétharmada (72%) ebből a három régióból származik. Mind a termőterület, mind a termés tekintetében a legfontosabb tartomány Baden-Württemberg, mely a teljes országos volumen 36%-át adja.

A 2020-as német szilvatermés tavalyi 47 ezer tonnás volumene csaknem megfelelt az előző tíz év átlagának, idén azonban 27%-kal kisebb, 37 ezer tonna körüli mennyiséget valószínűsítenek a Destatis elemzői. A visszaesést a kedvezőtlen időjárási körülményekkel, elsősorban a késő tavaszi fagyokkal magyarázzák, melyek jelentősen befolyásolták a gyümölcsök kötődését. Jelenleg 4200 hektáron termesztenek szilvát az országban, a legjelentősebb körzet szintén Baden-Württemberg (1800 hektár), melyet Rajna-vidék-Pfalz követ (900 hektár), ebben a két szövetségi államban takarítják be a teljes belföldi volumen 58%-át.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!