Rákkeltő vagy nem? - Teljes a tanácstalanság

agrarszektor.hu
Július 1-jén megszűnhet a növényvédő szerként használt glifozát alkalmazására vonatkozó engedély, így azt ki kellene/lehetne vonni az uniós forgalomból. A tagállami szakértők szavazásán ugyanis nem jött össze a minősített többség az Európai Bizottságnak arról a javaslatáról, amely korlátozott időre, 18 hónapra meghosszabbította volna a glifozát engedélyezését, amíg az Európai Vegyi-anyag Ügynökség (ECHA) elvégzi tudományos vizsgálatát. A dilemmák arról szólnak, hogy a glifozát rákkeltő-e vagy sem.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Többedik alkalomra sem sikerült zöldágra vergődniük az EU-tagállamok szakértőinek a gyomirtó szerek elkészítéséhez használt glifozát hatóanyag július 1-jén lejáró engedélyének meghosszabbításáról vagy visszavonásáról - írja a Bruxinfo. A tagállamok szakértői hétfőn délelőtti szavazásán ezúttal sem jött össze az a minősített többségi szavazatarány, ami jóváhagyta volna az Európai Bizottság néhány napja előterjesztett javaslatát.

Korlátozott idejű javaslat

Brüsszel a tagállamok elbizonytalanodása és a glifozát állítólagos rákkeltő hatásáról szóló információk hatására még a múlt héten úgy döntött, hogy csak korlátozott időre javasolja az engedély megadását a hatószer EU-n belüli forgalomba hozatalára. A testület által javasolt idő 18 hónap volt, azzal a kiegészítéssel, hogy addigra elkészül az Európai Vegyi-anyag Ügynökség (ECHA) tudományos elemzése a glifozát emberi szervezetre és környezetre gyakorolt hatásairól.

Az Európai Bizottság eredetileg 15 éves hosszabbítást támogatott, míg az Európai Parlament hét éves időszakra szóló engedélyezés mellett tört lándzsát. A bizottság a sikertelen szavazás után megismételte, hogy a tagállamoknak vállalniuk kell a felelősséget és nem bújhatnak a testület háta mögé. A biztosok kedden tartják szokásos heti ülésüket, amelyen Vytenis Andriukaitisz egészségügyi biztos nyújt tájékoztatást a dosszié állásáról.

Ha nem lesz döntés, megszűnik az engedély

Az Európai Bizottság litván tagja már korábban felhívta a tagállamok figyelmét arra, hogy amennyiben nem foglalnak állást, úgy július 1-jén megszűnik a glifozát alkalmazására vonatkozó engedély, és azt mindenhol ki kell vonni a forgalomból. Arra is emlékeztette a kormányokat, hogy a hatóanyag uniós szintű jóváhagyása azt jelenti, hogy az országok a saját területükön engedélyezhetik azt, de erre semmi sem kötelezi őket. Ha úgy látják jónak, akkor akár be is tilthatják a használatát.

A glifozát rákkeltő hatásáról megoszlanak a tudományos vélemények. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakirányú szervezete, az IARC 2015 márciusában "a valószínűleg rákkeltő anyagok osztályába" sorolta a hatószert. Az EU élelmiszerbiztonsági hatósága, az EFSA viszont nem találta ártalmasnak az egészségre. Igaz, ők csak a glifozát karcinogén kockázatát elemezték, míg a WHO a vegyületet és az azt tartalmazó termékeket is - közölte a Bruxinfo.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02