2020. június 6. szombat Norbert, Cintia

Hírek - Növény

Rákkeltő vagy nem? - Teljes a tanácstalanság

Július 1-jén megszűnhet a növényvédő szerként használt glifozát alkalmazására vonatkozó engedély, így azt ki kellene/lehetne vonni az uniós forgalomból. A tagállami szakértők szavazásán ugyanis nem jött össze a minősített többség az Európai Bizottságnak arról a javaslatáról, amely korlátozott időre, 18 hónapra meghosszabbította volna a glifozát engedélyezését, amíg az Európai Vegyi-anyag Ügynökség (ECHA) elvégzi tudományos vizsgálatát. A dilemmák arról szólnak, hogy a glifozát rákkeltő-e vagy sem.
 
 

Többedik alkalomra sem sikerült zöldágra vergődniük az EU-tagállamok szakértőinek a gyomirtó szerek elkészítéséhez használt glifozát hatóanyag július 1-jén lejáró engedélyének meghosszabbításáról vagy visszavonásáról – írja a Bruxinfo. A tagállamok szakértői hétfőn délelőtti szavazásán ezúttal sem jött össze az a minősített többségi szavazatarány, ami jóváhagyta volna az Európai Bizottság néhány napja előterjesztett javaslatát.

Korlátozott idejű javaslat

Brüsszel a tagállamok elbizonytalanodása és a glifozát állítólagos rákkeltő hatásáról szóló információk hatására még a múlt héten úgy döntött, hogy csak korlátozott időre javasolja az engedély megadását a hatószer EU-n belüli forgalomba hozatalára. A testület által javasolt idő 18 hónap volt, azzal a kiegészítéssel, hogy addigra elkészül az Európai Vegyi-anyag Ügynökség (ECHA) tudományos elemzése a glifozát emberi szervezetre és környezetre gyakorolt hatásairól.

Az Európai Bizottság eredetileg 15 éves hosszabbítást támogatott, míg az Európai Parlament hét éves időszakra szóló engedélyezés mellett tört lándzsát. A bizottság a sikertelen szavazás után megismételte, hogy a tagállamoknak vállalniuk kell a felelősséget és nem bújhatnak a testület háta mögé. A biztosok kedden tartják szokásos heti ülésüket, amelyen Vytenis Andriukaitisz egészségügyi biztos nyújt tájékoztatást a dosszié állásáról.

Ha nem lesz döntés, megszűnik az engedély

Az Európai Bizottság litván tagja már korábban felhívta a tagállamok figyelmét arra, hogy amennyiben nem foglalnak állást, úgy július 1-jén megszűnik a glifozát alkalmazására vonatkozó engedély, és azt mindenhol ki kell vonni a forgalomból. Arra is emlékeztette a kormányokat, hogy a hatóanyag uniós szintű jóváhagyása azt jelenti, hogy az országok a saját területükön engedélyezhetik azt, de erre semmi sem kötelezi őket. Ha úgy látják jónak, akkor akár be is tilthatják a használatát.

A glifozát rákkeltő hatásáról megoszlanak a tudományos vélemények. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakirányú szervezete, az IARC 2015 márciusában „a valószínűleg rákkeltő anyagok osztályába” sorolta a hatószert. Az EU élelmiszerbiztonsági hatósága, az EFSA viszont nem találta ártalmasnak az egészségre. Igaz, ők csak a glifozát karcinogén kockázatát elemezték, míg a WHO a vegyületet és az azt tartalmazó termékeket is – közölte a Bruxinfo.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu