Ez tényleg sokkoló: ha így megy tovább, eltűnnek a madarak a földekről

Ez tényleg sokkoló: ha így megy tovább, eltűnnek a madarak a földekről

agrarszektor.hu
Közel 17 százalékkal csökkent a szántóföldeken, réteken honos, úgynevezett közönséges mezőgazdasági madárfajok száma az utóbbi években az Európai Unióban, ami részben a mezőgazdasági földhasználat változásának, illetve a gazdasági szempontból nem hasznos tájelemek, például a sövények eltűnésének tudható be. Habár a madarak populációja évtizedek óta fogyatkozik az unióban, érdekesség, hogy az erdei madárfajok száma 7 százalékkal nőtt az utóbbi években.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A madarak jelenle általában egy bizonyos terület ökoszisztémájának sokféleségét jelzi, hiszen a madárfajok száma azoknak a fajoknak a jelenlétét is tükrözi, amelyekkel táplálkoznak, mint például a rovarok - írja legfrissebb elemzésében az Eurostat. Mivel a madarak rendkívül mozgékonyak és mobilisak, így ha a környezeti feltételek már nem alkalmasak számukra, gyakran megváltoztatják helyüket. Ez az oka annak, hogy az egyes madárfajok jelenléte, mennyisége és sokszínűsége alapján rengeteg információt meg lehet tudni az adott környezet állapotáról, illetve időbeli fejlődéséről. A madarakat egyébként a legtöbb állatcsoporthoz képest sokkal könnyebb megfigyelni, ezért általában rengeteg adat áll a kutatók rendelkezésére az egyes fajokról. 

Általánosságban elmondható, hogy a madarak populációja évtizedek óta csökken az Európai Unióban. Habár a csökkenés az utóbbi években látszólag lassult, 2000 és 2018 között a közönséges madárfajok száma összesen több mint 4 százalékkal, a szántóföldeken, réteken honos, úgynevezett közönséges mezőgazdasági madárfajok száma pedig csaknem 17 százalékkal csökkent az unióban. Ezzel szemben a közönséges erdei madárfajok száma 7 százalékkal nőtt az említett időszakban. 

A tudományos közösség úgy véli, hogy a szántóföldi madárfajok számának látványos csökkenése mögött a földhasználat és a mezőgazdasági szokások változása, a gazdasági szempontból nem hasznos tájelemek (például sövény) eltűnése, valamint a növényvédő szerek használata áll. Ezen folyamatok hatásait azonban a kutatók szerint még meg lehet fordítani a nemrégiben elfogadott "Farm to fork", azaz "Termőföldtől az asztalig" stratégiával, amelynek egyik célja, a növényvédőszer-használat 50 százalékos, a műtrágya esetében pedig annak 20 százalékos csökkentése 2030-ig. Emellett segíthet a madárfajok számának megőrzésében az EU biológiai sokféleségre vonatkozó stratégiája is, amely azt irányozta elő, hogy 2030-ra a megművelt földterületek 25 százalékát az ökológiai gazdálkodás alatt álló területek tegyék ki az unióban.

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Attila

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02