Rekord mennyiségű burgonya termett idén Németországban, és ez az árakon is látszik

Rekord mennyiségű burgonya termett idén Németországban, és ez az árakon is látszik

agrarszektor.hu
A német burgonya betakarított termésmennyisége magasabb, mint előző évben és jelentősen meghaladja a sokéves átlagot is. Az oka egyértelműen a vetésterület növekedése. Ez a burgonyaárak szempontjából nem jó hír.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A rossz hír mellett a koronavírus hatásai miatt is hatalmas az ágazati nyomás - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A nyomott, esetenként pocséknak nevezett árak ráadásul nem csak a feldolgozott termékekre vonatkoznak, hanem már az étkezési burgonya árait is lenyomták. A főznivaló (B) burgonyáért a termelők alig 11 EUR/100 kg árat kaptak a szeptemberi adatok szerint, ami csupán fele az előző évinek (akkor ez az ár csaknem 20 EUR/kg volt).

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A korábban rendelkezésre álló termésbecslési eredmények alapján a Német Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) körülbelül 11,6 millió tonnára becsüli az idei termést. Ez 8,9 százalékkal több, mint az előző évben és 8,3 %-al magasabb a többéves átlagnál. Ennek a legfőbb oka a burgonyatermő-területek növekedése. Németországban az étkezési, feldolgozásra szánt és ipari burgonya vetési területe 1,2 %-al, közel 275000 hektárra nőtt. A növekedés éllovasa Alsó-Szászország 45 %-al, sorban a következők Bajorország 16 %-al és Észak-Rajna-Vesztfália 13 %-al. Az Észak-Nyugat-Európai Burgonyatermelők Szövetsége szerint ráadásul a 275 ezer hektárból csaknem 190 ezer hektáron friss fogyasztásra szánt étkezési burgonyát termelnek.

A koronavírus is gondot okoz a burgonyapiacon

Németországban a burgonya terméshozama az előző évi eredmények alapján 42 tonna/hektár. Ez felülmúlja a két előző száraz év gyenge eredményeit, amely amúgy is 1,6 százalékkal alulmúlta a többéves átlagot. A koronavírussal kapcsolatos megszorító intézkedések a burgonyapiacot érezhetően befolyásolták. A HoReCa szektor bezárása következtében, azaz az "otthonon kívüli fogyasztás" megszüntetésével a burgonya feldolgozása- különösen a fagyasztott hasábburgonya előállítása - iránti igény drámaian csökkent.

Pozitív eredmény, hogy a háztartások 2020 első félévében 15 %-al több étkezési burgonyát vásároltak az előző év hasonló időszakához képest, de az áraknál a megnövekedett vásárlókedv már nem volt észrevehető. A vendéglátóhelyek újranyitását követően a tisztított burgonya és a feldolgozott burgonyatermékek iránti kereslet némileg javult, de a vírus előtti szintet még így sem érte el.

Továbbra is feszült a helyzet feldolgozóiparban

A koronavírus-járvány különösen erősen változtatta meg a sült krumpli piacának fejlődését. Elemzők szerint ennek a hatása még sokáig érezhető lesz. A burgonyapiac egy igényorientált kereskedelmiből egy túlkínálati helyzetre váltott. A vendéglátószektor helyzete ezt különösképpen megnehezítette. Az éttermeknek és gyorsbüféknek be kellett zárniuk. Elvesztették a megrendeléseket, és a nagyobb nyilvános eseményeket törölték. Jó példa, hogy a szektoriális bezárásokkal a csipszek iránti direkt kereslet-kiesést körülbelül 50 %-ra becsülik. Ehhez hozzájön még egy - túltermelés okozta - óriási nyersanyagkínálat a feldolgozóipar számára.

A burgonya-árjegyzék szerint a feldolgozott burgonyatermékek ára rövid idő alatt 17 EUR/ 100 kg-kénti árról 2 EUR/kg alá zuhant. A szerződéses ár 2020 novemberére vonatkozóan jelenleg 5 EUR, a következő év áprilisára pedig 7 EUR/100 kg.

Hollandiában a gyártók jelenleg a normál kapacitásuk körülbelül 80 százalékát használják ki. A sült krumpli iránti igény ugyan felerősödött, de még nem éri el a járvány előtti fogyasztási szintet. A holland De Vries & Westermann tőzsdeügynökség szerint a legtöbb gyártó jelenleg a kapacitásaik lekötése okán nem is aktív a nyílt piacon, ez sem mozgatja a nagykereskedelmet és az árakat.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02