2021. november 28. vasárnap Stefánia

Hírek - Növény

Szupernövényekbe és szupertehenekbe fektet Bill Gates

A jelenleginél nagyobb teljesítményű növények és haszonállatok nemesítését támogatja a világ egyik leggazdagabb emberének tartott milliárdos üzletember, Bill Gates egyik alapítványa. A cél, hogy a kutatásokkal olyan "szupernövényeket" állítsanak elő, amelyek jobban tűrik a szélsőséges időjárási körülményeket, illetve például olyan "szuperteheneket" tenyésszenek ki, amelyek jóval több tejet adnak.
 
 

Összesen 174 millió dollárral tervezi támogatni a Bill & Melinda Gates Alapítvány és a brit fejlesztési minisztérium az új innovatív mezőgazdasági projekteket – írja a reuters.com. A projekt részeként több támogatott kutatást is terveznek. Ilyen például a nagyobb tejhozamú "szupertehenek" tenyésztése, vagy a jobb minőségű tojásokat termelő tyúkok szaporítása. A növénytermelésben pedig az a cél, hogy az aszályokat és betegségeket jobban tűrő "szupernövényeket" hozzanak létre.

Bill Gates

A Gates Alapítvány ezen kívül 40 millió dollárt fektet be olyan projektekbe, amelyek állategészségügyi vakcinák kifejlesztésével foglalkoznak, majd hozzáférhetővé teszik azokat a legszegényebb afrikai és dél-ázsiai kisüzemi gazdálkodók számára. Ennek egyik legfőbb oka, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országokban 750 millió ember függ az állattenyésztéstől, és az ágazat a mezőgazdasági GDP 40 százalékát teszi ki globálisan. A támogatástól azt várják, hogy a beruházások akár 100 millió afrikai gazdálkodónak is segítséget nyújthatnak majd.Az állatállomány - amely magában foglalja a szarvasmarhákat, a juhokat és a kecskéket - a táplálkozás és a jövedelem forrása, valamint a családok számára hosszú távú vagyontárgy.

A haszonállatok egészségének és termelékenységének javítása fontos lehet a kiszolgáltatott gazdálkodók számára, akiket gyakran egy rossz termés tesz tönkre - mondta Bill Gates. A támogatástól azt várják, hogy a beruházások akár 100 millió afrikai gazdálkodónak is segítséget nyújthatnak majd.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó