2021. június 16. szerda Jusztin

Hírek - Növény

Tessék! - Nem is akarják betiltani az akácot

Nem tekinti az Európai Bizottság reális alternatívának a ma már hungarikumnak minősülő fehér akác betiltását, mivel Brüsszelben tisztában vannak a növényfaj társadalmi és gazdasági jelentőségével – jelentette ki Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős biztos.
 
 

Az idegenhonos özönfajok (más néven invazív fajok) uniós listáját 2015-ben alakítják ki – jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleménye szerint Karmenu Vella, aki tárgyalásokat folytatott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel. Az előkészítő testületet az Európai Bizottság vezeti, annak munkájában a tagállamok is részt vesznek.

A biztos szerint a hungarikumnak minősülő fehér akác társadalmi és gazdasági jelentőségével tisztában vannak, ennek megfelelő megoldásra törekszenek, a betiltást nem tekintik reális alternatívának. A biztos kiemelte azt is, hogy elsődlegesen az EU-ban széles körben még el nem terjedt, gyors intézkedésekkel kezelhető káros fajokkal szükséges foglalkozni, ahogyan ezt az uniós jogszabály is kimondja. Ígéretet tett arra, hogy a lista előkészítése során folyamatosan egyeztetnek Magyarországgal – közölte az FM.

Magyarország tavaly minden eszközt bevetett annak érdekében, hogy a fehér akácot megmentse. így például – kellő uniós biztosítékok hiányában - leszavaztuk azt az uniós rendeletet, amely az úgynevezett idegenhonos özönfajok visszaszorítását szolgálja. Korábban pedig az akácot és az akácmézet hungarikummá nyilvánítottunk, Orbán Viktor miniszterelnök személyesen "kért kegyelmet" Brüsszelben az akác megmentéséért.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu