Folytatódik a Bige-botrány: nem a műtrágyakirály tervei szerint alakulnak a dolgok

agrarszektor.hu
Hiába számított gyors döntésre Bige László, a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság csak a napokban kezdett el foglalkozni a szolnoki gyár leállításának ügyével. A műtrágyakirály annak kapcsán fordult a bírósághoz, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság néhány hete azonnali hatállyal megtiltotta a Bige Holding Kft. szolnoki üzemében a korábban engedélyezett veszélyes tevékenység folytatását, Bige szerint azonban a gyárat jogtalanul zárták be. A Bige Holding Kft. június 12-én eljuttatta a katasztrófavédelemhez a kereseti kérelmét, amelyet a döntéssel szemben tett, ők azonban csak június 24-én továbbították a bírósághoz.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság csak a napokban kezdett el foglalkozni Bige László szolnoki gyárának leállítása ügyével - írja a 24.hu. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság néhány hete záratta be a Bige Holding Kft. szolnoki gyárát, illetve azonnali hatállyal megtiltotta az üzemben a korábban engedélyezett veszélyes tevékenység folytatását, mert több hiányosságot is találtak a gyárban. Bige László akkor úgy nyilatkozott, hogy jogtalanul zárták be a szolnoki gyárat, és közigazgatási bíróságra viszi az ügyet, amelyet meg is tett. 

A Debreceni Törvényszék közleményéből kiderül, hogy a Bige Holding Kft. a döntéssel szemben kereseti kérelmet terjesztett elő, és ezt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz elektronikus úton június 12-én el is juttatta. A katasztrófavédelem azonban a Bige Holding kérelmét a hatósági eljárás iratanyaga kíséretében csak 12 nappal később, június 24-én továbbította a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz. Ez azt jelenti, hogy csak június 24.-étől ketyeg a 15 napos határidő, amin belül dönteni kell az azonnali jogvédelemről, és további tárgyalások tárgya, jogszerű/indokolt volt-e a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság határozata. Így Bige hiába számított gyors döntésre, egy darabig még biztosan várnia kell. 

Forrás: MTI Fotó: Balázs Attila

A bíróság közleményéből az is kiderül, hogy a Bige Holding a veszélyes tevékenység folytatását azonnali hatállyal megtiltó határozatot több okból jogsértőnek találja és ezért

  • elsődlegesen annak megsemmisítését kezdeményezte,
  • azonnali jogvédelmet,
  • továbbá a határozat végrehajtásának halasztó hatálya elrendelését kérte.

A közlemény szerint a bíróság az ügyben 3 hivatásos bíróból álló tanácsban jár el. Az azonnali jogvédelem iránti kérelemről a bíróságnak a keresetlevél beérkeztétől számított 15 napon belül kell döntenie. Az azonnali jogvédelem iránti kérelmet elbíráló döntés független a határozat jogszerűsége értékelésétől, a kereseti kérelem megalapozottságáról az ügy érdemében a bíróság a tárgyalás eredményétől függően dönt.

Korábbi cikkeink a témában: 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?