Folytatódik a Bige-botrány: nem a műtrágyakirály tervei szerint alakulnak a dolgok

agrarszektor.hu
Hiába számított gyors döntésre Bige László, a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság csak a napokban kezdett el foglalkozni a szolnoki gyár leállításának ügyével. A műtrágyakirály annak kapcsán fordult a bírósághoz, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság néhány hete azonnali hatállyal megtiltotta a Bige Holding Kft. szolnoki üzemében a korábban engedélyezett veszélyes tevékenység folytatását, Bige szerint azonban a gyárat jogtalanul zárták be. A Bige Holding Kft. június 12-én eljuttatta a katasztrófavédelemhez a kereseti kérelmét, amelyet a döntéssel szemben tett, ők azonban csak június 24-én továbbították a bírósághoz.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság csak a napokban kezdett el foglalkozni Bige László szolnoki gyárának leállítása ügyével - írja a 24.hu. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság néhány hete záratta be a Bige Holding Kft. szolnoki gyárát, illetve azonnali hatállyal megtiltotta az üzemben a korábban engedélyezett veszélyes tevékenység folytatását, mert több hiányosságot is találtak a gyárban. Bige László akkor úgy nyilatkozott, hogy jogtalanul zárták be a szolnoki gyárat, és közigazgatási bíróságra viszi az ügyet, amelyet meg is tett. 

A Debreceni Törvényszék közleményéből kiderül, hogy a Bige Holding Kft. a döntéssel szemben kereseti kérelmet terjesztett elő, és ezt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz elektronikus úton június 12-én el is juttatta. A katasztrófavédelem azonban a Bige Holding kérelmét a hatósági eljárás iratanyaga kíséretében csak 12 nappal később, június 24-én továbbította a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz. Ez azt jelenti, hogy csak június 24.-étől ketyeg a 15 napos határidő, amin belül dönteni kell az azonnali jogvédelemről, és további tárgyalások tárgya, jogszerű/indokolt volt-e a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság határozata. Így Bige hiába számított gyors döntésre, egy darabig még biztosan várnia kell. 

Forrás: MTI Fotó: Balázs Attila

A bíróság közleményéből az is kiderül, hogy a Bige Holding a veszélyes tevékenység folytatását azonnali hatállyal megtiltó határozatot több okból jogsértőnek találja és ezért

  • elsődlegesen annak megsemmisítését kezdeményezte,
  • azonnali jogvédelmet,
  • továbbá a határozat végrehajtásának halasztó hatálya elrendelését kérte.

A közlemény szerint a bíróság az ügyben 3 hivatásos bíróból álló tanácsban jár el. Az azonnali jogvédelem iránti kérelemről a bíróságnak a keresetlevél beérkeztétől számított 15 napon belül kell döntenie. Az azonnali jogvédelem iránti kérelmet elbíráló döntés független a határozat jogszerűsége értékelésétől, a kereseti kérelem megalapozottságáról az ügy érdemében a bíróság a tárgyalás eredményétől függően dönt.

Korábbi cikkeink a témában: 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?