2021. április 13. kedd Ida

Hírek - Növény

Tizennyolc éves gimnazista találmányát teszteli a KITE

Tizennyolc éves gimnáziumi tanuló agrárinnovációs termékét teszteli saját mezőgazdasági területein a hazai agrárintegrátori piacon vezető szerepet betöltő nádudvari KITE Zrt. A középiskolás diák új digitális almamolycsapdát fejlesztett, amely preventív növényvédelmi megoldásokat tehet lehetővé. A KITE az új feromoncsapda felhasználási lehetőségét növényvédelmi előrejelzési moduljának részeként kívánja értékesíteni a termelőknek, amennyiben a további tárgyalások és a gyakorlati tesztelések megfelelő eredményeket hoznak.
 
 

Kiemelt tesztlehetőséget biztosít egy fiatal középiskolás tanuló agrárinnovációs termékfejlesztéséhez a KITE Zrt. Zsigó Miklós nyíregyházi gimnazista és munkatársai olyan új digitális feromonos almamolycsapdát találtak fel, amely az eddigieknél hatékonyabb szerepet játszhat a megfelelő preventív növényvédelmi beavatkozásokban.

A gimnáziumi hallgató a SMAPP névre keresztelt startup megoldást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal stratupokat támogató, NAK TechLab nevű inkubációs programjában mutatta be, amelynek első felvonása a közelmúltban fejeződött be. Ma a gyakorlati tesztelés mellett termékfejlesztők és növényvédelmi szakemberek is dolgoznak azon, hogy az új rovarcsapda működését tökéletesíteni lehessen.

A tanuló a hiánypótlónak tartott innovációs megoldást a kertjükben lévő almafa megfigyelése után kísérletezte ki. Az új kialakítású csapdákban egy kamera és egy úgynevezett mikrokontroller található, amely képes a kártevők megszámlálására. Az elkészített fotók és a keletkezett adatok online adatbázisba kerülnek, és a kapott információkat algoritmusokkal dolgozzák fel, illetve értékelik ki.

A mért adatok felhasználásával a szükséges növényvédelmi beavatkozások tervezését időben el lehet kezdeni, így a felhasznált permetezőszerek mennyisége csökkenthető lehet. A fejlesztéshez saját kezelőfelület tartozik, ahol a felhasználók az adatokat akár évekre visszamenőleg is megtekinthetik.

Az agrárinnovációs megoldásban újdonság, hogy a rovarcsapdák mobilisek, vagyis nem kell hozzájuk költségesen telepíthető, kis napenergia panel, hanem négyhetente a feromon cseréknél kell váltani akkumulátort is. Emellett az adatfeldolgozásban is más eljárásokat használnak, amelyek gyors skálázódást tesznek lehetővé.

Az új kialakítású csapdában is központi szerepet játszanak a feromonos csalogatóanyagok, amelyek minden fajnál más típusúak. A gimnáziumi tanuló ötlete alapján létrejött innovációs csapat a 2020-as szezonban az almamoly mellett a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke elleni csapda fejlesztését is célul tűzte, a következő évben pedig további kultúrák kártevői is napirendre kerülhetnek.

Az innovációban lényeges szempont, hogy pontosabb előrejelzési rendszert lehessen kialakítani és működtetni a rovarkártevők ellen, amelyeknek a megváltozott időjárási körülmények miatt évente nálunk is több nemzedéke lehet. Az újítást az is alátámaszthatja, hogy ma már nem megbízhatók teljes mértékben azok a kutatási eredmények, amelyek sok esetben több évtizeddel ezelőtt születtek.

A KITE Zrt.-vel kialakított együttműködés áprilisban indul, amelynek részeként a vállalat területeire négy almamolycsapdát helyeznek ki. A tesztelés élesben, termelési körülmények között zajlik nemzetközi módszertani előírások szerint.

Az együttműködés a kifejlesztett almamolycsapda tesztelésére, illetve a későbbiekben két további kártevő – a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke – elleni védekezés lehetőségeire terjed ki. A KITE az új csapdák felhasználását növényvédelmi előrejelzési moduljába építené be, amelyet saját precíziós gazdálkodási rendszerén belül dolgozott ki. Ha a tesztelési eredmények kedvezőek lesznek és a további tárgyalások lehetővé teszik, a nádudvari vállalat – a növényvédelmi modul részeként - az új rovarcsapda alkalmazási lehetőségét is értékesíteni kívánja majd a termelőknek.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu