Több hetes a lemaradás a magyar földeken: itt már csak egy dolog segíthet

Több hetes a lemaradás a magyar földeken: itt már csak egy dolog segíthet

agrarszektor.hu
A tavasz utolsó hónapjában csapadékra és melegre lenne szüksége valamennyi szántóföldi növényünknek az optimális fejlődéséhez. A megfelelő mennyiségű eső már megérkezett, az évszakhoz képest alacsony hőmérséklet azonban sajnos továbbra is hátráltató tényezőként hat. Növényeink fenológiai fázisai mintegy két héttel vannak lemaradva az ilyenkor szokásostól, és ebben számottevő változás a következő tíz napban sem valószínű.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt héten is folytatódott a májusra jellemző hűvös, csapadékos időjárás - írja a met.hu A hét első felében országszerte 15 és 45 mm közötti mennyiség esett, de néhol 55-65 mm-t is mérhettünk. Pénteken átmeneti szünet következett, és még szombaton is, bár sokfelé hullott csapadék, de mindenütt 1 mm alatt alakult a mennyisége. Majd vasárnap kora hajnalban délnyugati irányból érte le hazánkat egy csapadékzóna, melyből az Őrség - Bakony - Budapest - Jászság vonalban illetve az Alföld középső részén 15-30 mm hullott, míg a déli országrészben alig, vagy egyáltalán semmi nem esett. Így az elmúlt tíz nap során leesett eső mennyisége a legtöbb helyen 20 és 80 mm között alakul, ami az ország jelentős részén 20-40 mm-rel haladja meg a sokéves átlagot. A talajok ebből adódóan országszerte feltöltődtek nedvességgel, a felszín közeli réteg sokfelé telített. Bár az elmúlt pár napban délen és keleten esett kisebb mennyiség, az Alföld déli és keleti tájain sokfelé ismét megjelent a belvíz, és foltokban a Dunántúlon is vannak belvizes területek. A felvidéki és erdélyi csapadékos időjárásból adódóan néhány folyónkon (Hernád, Fekete-, Kettős- és Hármas-Körös) jelentős árhullám vonul le. Jó kilátásokat ígér egy nyári, esetleges szárazabb időszakra vonatkozóan, hogy talajaink középső és mélyebb rétegei is bőven tartalmaznak nedvességet. A hőmérséklet 3-4 fokkal alakult hidegebben a sokéves átlagnál. A minimum értékek ismét többször, többfelé, pénteken és hétfőn országszerte 10 fok alá estek, az említett napokon a leghidegebb tájakon 0 - +3 fokig hűlt le a levegő. A maximum értékek a csapadékos területeken 13-16 fok körül, az éppen szárazabb, vékonyabb felhőzetű vidékeken kevéssel 20 fok fölött alakultak. Vasárnap jelentős, tíz fokot meghaladó különbségek alakultak ki az ország északi és déli tájai között, míg délen 24-27 fokot, addig északon mindössze 10-15 fokot mérhettünk a legmelegebb órákban. 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Gyors fejlődésnek indult a vegetáció május eleje óta. Az őszi kalászosok közül az árpa már mindenütt, és a búza is egyre többfelé a kalászhányás fenológiai fázisában jár, a repce pedig a virágzás végéhez közelít, a déli tájakon el is virágzott. Előbbi növények jellemzően igen jó, dús, zöld állapotban vannak, míg a repcét jobban megviselte az áprilisi hideg. Ezekre a növényekre is rendkívül jól jött az elmúlt két hét csapadékos időjárása, melyet a termésmennyiségben fognak meghálálni. A napraforgó és többnyire a kukorica is kisorolt már, azonban nem csak áznak, hanem nagyon fáznak is a kis növények. A fejlődésük emiatt igen lassú, vontatott, ezen csak a meleg idő segíthet majd. A friss kelések tábláiban megjelenő gyomok viszont igen jól érzik magukat, az esős idő ideális körülményeket teremtett növekedésükhöz. Egyre több gyümölcsfajtán mutatkozik a termés, de a hűvös, csapadékos időben a megbetegedések is jelen vannak.

Az előttünk álló héten is marad a változékony, az ilyenkor megszokottnál hűvösebb idő. Bár hétfőn egy melegfrontnak köszönhetően délután jelentős melegedés kezdődött fölöttünk a magasban, egy kedden nyugat felől érkező hidegfront ennek igen hamar véget is vet. Ebből adódóan kedden is nagy hőmérsékleti különbségek alakulnak ki az országon belül, nyugaton a legmelegebb órákban is csak 15-16 fok valószínű, míg a Tiszántúlon 24-26 fokot is mérhetünk. A frontok átvonulását az ország nagy részén 1-2 mm csapadék kíséri, de hétfőről keddre éjszaka illetve kedden napközben intenzív záporokhoz, zivatarokhoz kötődően néhol jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Átmenetileg a szél is megerősödik. Szerdán és csütörtökön napközben nyugodtabb időre számíthatunk, sok napsütéssel, csapadék nélkül. Bár szerdán hajnalban főként nyugaton és a fagyzugos tájakon ismét 5 fok alá csökken a hőmérséklet, kora délután viszont mindkét napon 20-25 fokig melegszik a levegő. Csütörtök este északnyugat felől ismét nedvesebb léghullámok érik el hazánkat, ekkor a Dunántúlon, majd pénteken főként keleten, északkeleten várható eső, zápor, zivatar, és péntekre a hőmérséklet maximum értéke is 20 fok alá esik vissza. A talajok felszín közeli rétege péntek estig az ország nagy részén veszít nedvességtartalmából, száradni, szikkadni fog, északnyugaton valószínű további nedvesedés. A hétvégén folytatódik a hűvös idő elszórtan záporokkal, zivatarokkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?