2020. szeptember 27. vasárnap Adalbert

Hírek - Növény

Tömegesen támadnak az amerikai kukoricabogarak

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által végzett növényvédelmi megfigyelések, és a rovarcsapdák fogási eredményei szerint az országban többfelé folyamatos és tömeges az amerikai kukoricabogár imágók rajzása. A kártevő leginkább a kukoricán károsít, és nem csak minőségi, de mennyiségi veszteséget is okozhat.
 
 

Az amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) intenzív rajzása, kártétele különösen szembetűnő, és Somogy megyében, a Tolna megyével határos részeken erős biberágás tapasztalható. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy például Zala megyében az állománykezelések ellenére továbbra is tömeges az imágók repülése, és a nővirágokon látványos a kártétel. Fejér megye egész területén erős a rajzás, és a károsítás a kukoricán kívül a napraforgóban is észlelhető. A kialakult helyzet miatt az odafigyelés több fontos kukoricatermesztő körzetben indokolt - írja a NÉBIH a közleményében.

A jelentős gazdasági kárt a gyökerek kiodvasításával és elrágásával a kártevő talajban élő lárvája okozza, a rajzó bogarak azonban a bibeszálak rágásával okozhatnak terméscsökkenést. A kukorica virágzása idején a bajuszszálak hiánya termékenyülési zavarokat okoz. A bogarak később befurakodnak a csuhélevelek alá és megrágják az érő szemeket. A kártevő a bibeszálak megrágásával mennyiségi és - a sérüléseken át fertőző fuzáriumnak utat nyitva - minőségi veszteséget is okozhatnak.

Fontos az időben végrehajtott állománykezelés
Kialakult kártételi veszélyhelyzet esetén fontos, hogy a gazdálkodók ne késlekedjenek, hanem időben hajtsák végre az állománykezeléseket. A kukorica virágzás menetének, a kukoricabogarak egyedszámának, és a nőstény egyedek fejlettségének rendszeres megfigyelésével lehet táblaszinten megalapozottan dönteni az állományvédekezés szükségességéről és idejéről. Az imágók elleni permetezést akkor célszerű elkezdeni, ha a bogarak átlagos egyedszáma növényenként eléri az 5–öt, és ha a zöld bibeszálak 1,5 cm–re történő visszarágása észlelhető. A kezelésekkel nemcsak az idei közvetlen károk előzhetők meg, hanem a következő évi lárvakártétel is hatékonyan csökkenthető.

 

Védekezés

Mivel a monokultúrás kukoricatermesztés kedvez a kártevő felszaporodásának, a veszteségek elkerülésének legkézenfekvőbb és leggazdaságosabb módja a vetésváltás. Ez egyben a védekezés legegyszerűbb és leghatékonyabb módja. Nem elhanyagolhatóak a szakszerű agrotechnikában (talaj-előkészítés, tápanyagellátás, vetésidő, fajta stb.) rejlő előnyök sem.

A kémiai védekezés alkalmas a bogár népesség és a terméskiesés jelentős csökkentésére. A rovarölő szer kiválasztásakor figyelembe kell venni azt, hogy a virágzó kukoricát a méhek több okból is látogathatják. Ezért kiemelten fontos a készítmény méhekre jelentett kockázatát figyelembe véve megválasztani a szert és a permetezés időpontját. Kukorica virágzása idején méhekre kifejezetten kockázatos rovarölő szer nem használható. A kukorica pollenszóródása (hímvirágzás) idején, illetve, ha a védendő táblán virágzó gyomok, vagy a környezetében egyéb virágzó kultúra található, egyes, méhekre mérsékelten veszélyes készítmények az engedélyokiratukban megjelölt módon, méhkímélő technológiával juttathatók ki.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu