Tömegesen támadnak az amerikai kukoricabogarak

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által végzett növényvédelmi megfigyelések, és a rovarcsapdák fogási eredményei szerint az országban többfelé folyamatos és tömeges az amerikai kukoricabogár imágók rajzása. A kártevő leginkább a kukoricán károsít, és nem csak minőségi, de mennyiségi veszteséget is okozhat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) intenzív rajzása, kártétele különösen szembetűnő, és Somogy megyében, a Tolna megyével határos részeken erős biberágás tapasztalható. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy például Zala megyében az állománykezelések ellenére továbbra is tömeges az imágók repülése, és a nővirágokon látványos a kártétel. Fejér megye egész területén erős a rajzás, és a károsítás a kukoricán kívül a napraforgóban is észlelhető. A kialakult helyzet miatt az odafigyelés több fontos kukoricatermesztő körzetben indokolt - írja a NÉBIH a közleményében.

A jelentős gazdasági kárt a gyökerek kiodvasításával és elrágásával a kártevő talajban élő lárvája okozza, a rajzó bogarak azonban a bibeszálak rágásával okozhatnak terméscsökkenést. A kukorica virágzása idején a bajuszszálak hiánya termékenyülési zavarokat okoz. A bogarak később befurakodnak a csuhélevelek alá és megrágják az érő szemeket. A kártevő a bibeszálak megrágásával mennyiségi és - a sérüléseken át fertőző fuzáriumnak utat nyitva - minőségi veszteséget is okozhatnak.

Fontos az időben végrehajtott állománykezelés
Kialakult kártételi veszélyhelyzet esetén fontos, hogy a gazdálkodók ne késlekedjenek, hanem időben hajtsák végre az állománykezeléseket. A kukorica virágzás menetének, a kukoricabogarak egyedszámának, és a nőstény egyedek fejlettségének rendszeres megfigyelésével lehet táblaszinten megalapozottan dönteni az állományvédekezés szükségességéről és idejéről. Az imágók elleni permetezést akkor célszerű elkezdeni, ha a bogarak átlagos egyedszáma növényenként eléri az 5-öt, és ha a zöld bibeszálak 1,5 cm-re történő visszarágása észlelhető. A kezelésekkel nemcsak az idei közvetlen károk előzhetők meg, hanem a következő évi lárvakártétel is hatékonyan csökkenthető.

 

Védekezés

Mivel a monokultúrás kukoricatermesztés kedvez a kártevő felszaporodásának, a veszteségek elkerülésének legkézenfekvőbb és leggazdaságosabb módja a vetésváltás. Ez egyben a védekezés legegyszerűbb és leghatékonyabb módja. Nem elhanyagolhatóak a szakszerű agrotechnikában (talaj-előkészítés, tápanyagellátás, vetésidő, fajta stb.) rejlő előnyök sem.

A kémiai védekezés alkalmas a bogár népesség és a terméskiesés jelentős csökkentésére. A rovarölő szer kiválasztásakor figyelembe kell venni azt, hogy a virágzó kukoricát a méhek több okból is látogathatják. Ezért kiemelten fontos a készítmény méhekre jelentett kockázatát figyelembe véve megválasztani a szert és a permetezés időpontját. Kukorica virágzása idején méhekre kifejezetten kockázatos rovarölő szer nem használható. A kukorica pollenszóródása (hímvirágzás) idején, illetve, ha a védendő táblán virágzó gyomok, vagy a környezetében egyéb virágzó kultúra található, egyes, méhekre mérsékelten veszélyes készítmények az engedélyokiratukban megjelölt módon, méhkímélő technológiával juttathatók ki.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02