Változott a szabályozás: erről minden tormatermesztőnek tudnia kell

Változott a szabályozás: erről minden tormatermesztőnek tudnia kell

agrarszektor.hu
A meggy és az alma mellett idén már a torma felvásárlására is kötelező szerződést kötni. A Magyarországon megtermelt torma felvásárlásához szükséges szerződéseket 2021. augusztus 1-jéig írásba kell foglalni, melynek a felvásárolni kívánt torma teljes mennyiségét le kell fednie. A szerződéskötési kötelezettség betartását a hatóság ellenőrzi. Ez alól akkor van kivétel, ha a tormát közvetlenül a fogyasztónak vagy a nagybani piacon értékesítik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hatályos hazai jogszabályi előírások (a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló 2015. évi XCVII. törvény) értelmében a meggy és az alma Magyarországon történő feldolgozása, valamint a torma felvásárlása esetén kötelező írásban rögzíteni a termékek értékesítésére irányuló szerződést. A dokumentum kötelező tartalmi elemeit európai uniós rendelet (1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 168. cikk (4) bekezdése) határozza meg, amely egyebek mellett azt is lefekteti, hogy a szerződésben írásban kell rögzíteni a beszállított termékért fizetendő árat - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.

A meggy értékesítésére irányuló szerződések megkötésének határideje május 15-én lejárt. Az alma és a torma felvásárlására megkötendő szerződések rögzítésekor a termelőknek és a felvásárlóknak szem előtt kell tartaniuk, hogy a törvény alapján:

  • az adott évben több mint 200 tonna almát feldolgozóknak augusztus 1-jéig szerződéssel kell lefedniük a teljes feldolgozandó mennyiség legalább 60%-át;
  • míg a kisebb alma feldolgozóknak elegendő a beszállítás időpontjában megkötniük az írásos szerződést;
  • az adott évben a tormát felvásárlóknak augusztus 1-jéig szerződéssel kell lefedniük a teljes mennyiséget (torma esetén nincs mennyiségi határ).

A törvényben meghatározott kötelezettségek betartását a Nébih, valamint a megyei kormányhivatalok ellenőrzik. A kötelezettség megszegése esetén ágazatfelügyeleti bírság szabható ki, amelynek mértéke 10 ezertől 50 millió forintig terjedhet. Az érintettek a szerződéskötési kötelezettséggel kapcsolatos kérdéseiket az mgei@nebih.gov.hu e-mail címre küldhetik el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02