2021. szeptember 28. kedd Vencel

Hírek - Növény

Veszélybe kerülhet az egyik legfontosabb hazai gyümölcs génbank

Veszélybe került az érdi gyümölcstermesztési kutatóállomás telephelye. Elköltöztetésének ötlete egy ipari park létesítése miatt merült fel.
 
 

Jelenlegi helyén, az érdi Elvira majorban kell megőrizni a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézet érdi kutatóállomását - áll a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsman közleményében. Bándi Gyula szerint a biológiai sokféleség Alaptörvényben előírt védelme is ezt követeli meg.


A Modern Városok Programban egy ipari park létesítésének elképzelése miatt merült fel az állomás elköltöztetése, ami a közlemény szerint a gyümölcs génbankban jóvátehetetlen sérüléseket okozna.

Ennek megőrzése a növények természetéből adódóan csak a jelenlegi telephelyen lehetséges, megvalósíthatatlan például a termőre fordult gyümölcsfák tömeges átültetése.

A NAIK érdi kutatóintézetnél és jogelődeinél több mint 60 éve folyik gyümölcsfa-nemesítés, az Elvira major kísérleti telepen találhatók a nemesítési és fajtafenntartást szolgáló ültetvények, a gyümölcs génbank, a vírusmentes nemes- és alanyfajta törzsültetvények. Ugyanitt, a géndiverzitást szolgáló gyümölcs génbankban 2200 tételt őriznek együttműködésben a Növénygenetikai Erőforrások Nemzetközi Intézetével – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu