Veszélybe kerülhet az egyik legfontosabb hazai gyümölcs génbank

MTI
Veszélybe került az érdi gyümölcstermesztési kutatóállomás telephelye. Elköltöztetésének ötlete egy ipari park létesítése miatt merült fel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jelenlegi helyén, az érdi Elvira majorban kell megőrizni a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézet érdi kutatóállomását - áll a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsman közleményében. Bándi Gyula szerint a biológiai sokféleség Alaptörvényben előírt védelme is ezt követeli meg.


A Modern Városok Programban egy ipari park létesítésének elképzelése miatt merült fel az állomás elköltöztetése, ami a közlemény szerint a gyümölcs génbankban jóvátehetetlen sérüléseket okozna.

Ennek megőrzése a növények természetéből adódóan csak a jelenlegi telephelyen lehetséges, megvalósíthatatlan például a termőre fordult gyümölcsfák tömeges átültetése.

A NAIK érdi kutatóintézetnél és jogelődeinél több mint 60 éve folyik gyümölcsfa-nemesítés, az Elvira major kísérleti telepen találhatók a nemesítési és fajtafenntartást szolgáló ültetvények, a gyümölcs génbank, a vírusmentes nemes- és alanyfajta törzsültetvények. Ugyanitt, a géndiverzitást szolgáló gyümölcs génbankban 2200 tételt őriznek együttműködésben a Növénygenetikai Erőforrások Nemzetközi Intézetével - olvasható a közleményben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?