2021. szeptember 26. vasárnap Jusztina

Hírek - Növény

Veszélyben a növény- és a gombavilág: komolyabb fellépést sürgetnek a kutatók

Minden öt növényből és gombából kettőt a kihalás veszélye fenyegeti, állapították meg a Kew Királyi Botanikus Kertek londoni kutatói. A veszélyeztetett fajok jelentős része ráadásul emberi tevékenység miatt került erre a listára.
 
 

Bár csak 2019-ben több mint négyezer új növényfajt fedeztek fel, köztük 6 hagymafajtát, 10 spenótfélét, és két maniókafajtát, a Föld fejletlenebb részein egyre elterjedtebb ipari növénytermesztés folyamatosan csökkenti élőhelyeiket, így a tudósok versenyt futnak az idővel, írta meg az Index az Inhabitat értesülései alapján.

A növények és a gombák képezik az élet alapját, itt az ideje, hogy komolyabban foglalkozzunk velük

– mondta Alexandre Antonelli, Kew Királyi Botanikus Kertek tudományos igazgatója.

A szakember kifejtette, hogy minden egyes alkalommal, amikor egy faj kihal, az emberiség elveszít egy esélyt. Alexandre Antonelli szerint az emberiség vesztésre áll az idővel szemben, és valószínűleg gyorsabban veszíti el a fajokat, mint ahogy felfedezné és elnevezné őket. A jelentést a Kew Királyi Botanikus Kertek Antonelli vezetésével állította össze, amelyben 42 országból érkezett több mint 210 tudós vett részt.

Hogy a biodiverzitás miért olyan fontos, arra rendkívül jó példa a fenyegető banánpusztulás. A veszélyről és annak hátteréről az Agrárszektor is beszámolt.

A probléma dióhéjban: a világ nagyobb része a Magyarországon is kapható, úgynevezett Cavendish banánt fogyasztja. A monokulturás, hatalmas ültetvények azonban rendkívül sérülékenyek egy ellenálló gombafajjal, a Panama-betegséget okozó TR4-el szemben. A világ és a banántermelők most azért imádkoznak, hogy a betegség ne érje el a dél-amerikai ültetvényeket. Létezik már egy, a vírusnak ellenálló Cavendish-változat, de a termelők nem rajonganak érte, mert foltosabb a külseje.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu