Fagyveszély! - Kritikus időszakba értek a gyümölcsösök

MTI
Egyelőre nem bántotta a szokatlan hideg a gyümölcsösöket, de ha hirtelen kiderül az ég, akkor fagyra lehet számítani, és a gazdáknak szükségük lehet a védekezésre. Az előrejelzések szerint a hűvös, csapadékos időjárás még néhány napig eltarthat, ráadásul az északi szél viharossá fokozódik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt napokban sehol nem alakult ki komolyabb fagypont alatti hőmérséklet, ezért a még virágzó vagy már terméskötődés után lévő gyümölcsállományokban ilyen jellegű káresemények egyelőre nem jelentkeztek - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Nincs azonnali fagykárveszély, ám ha hirtelen kiderül az ég, akkor fagyra lehet számítani, a gazdáknak tehát fel kell készülniük a védekezésre - hívta fel a figyelmet Apostol János, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) tudományos tanácsadója.

Apostol János szerint este könnyen prognosztizálható, hogy hajnalban lesz-e fagy vagy sem: ehhez elegendő megfigyelni a levegő páratartalmát. Amennyiben a harmatpont nulla fok alá esik, fagyveszély várható, de ha fölötte áll, nem kell fagytól tartani. A legveszélyesebb az, ha kiderül az ég, és fúj a fagyos szél, mert a szállított fagy ellen gyakorlatilag már képtelenség védekezni.

A gyümölcsfáknak akár jól is jöhet a nedvesség

A meteorológiai előrejelzések szerint a hűvös, csapadékos időjárás még a héten biztosan eltart, ráadásul az északi szél viharossá fokozódik. Az esetlegesen bekövetkezett károk felmérése az időjárás normalizálódása utáni napokban válik lehetségessé - jelezte a NAK.

Apostol János úgy véli, a hosszú aszály után a gyümölcsfáknak még jól is jöhet a nedvesség. Amíg a víz és hó együtt van jelen a fákon, addig a szokatlan időjárás nem okozhat károkat. Nagyobb baj akkor keletkezhet, ha kitisztul az ég, megáll a szél, és a levegő hőmérséklete nulla fok alá csökken.

A fagy ellen füstöléssel vagy a gyümölcsfák alá helyezett viaszgyertyákkal védekezhetnek a kerttulajdonosok, ezzel ugyanis meleg légpárnát képezhetnek a fák körül. A melegítő gyertyákat még akkor kell meggyújtani, amikor pozitív a hőmérséklet, tehát plusz fél, vagy plusz egy fok van. Egészen addig kell használni őket, amíg a fagyveszély fennáll.

A héten még hideg időre számíthatunk (MTI Fotó: Komka Péter)

A másik védekezési technika a fagyvédelmi öntözés, amely során kis intenzitással kell permetezni a gyümölcsfákra fölülről, hogy a víz ráfagyjon a virágokra, és védőpáncélt képezzen. Amíg a víz és a jég jelen van a fákon, addig nem fagynak meg a virágok. Az öntözést mindaddig folytatni kell, amíg a jég le nem olvad a fákról. Ha túl hosszú ideig kell használni a mikroszórófejeket, túl sok jég képződhet, amelytől az ágak letörhetnek, de ez még mindig a kisebbik kár, hiszen meg tudtuk védeni a termést - mondta Apostol János.

A lehűlés következtében a növények fejlődése lelassul, ezt a lemaradást azonban képesek hamar behozni, miután az idő jobbra fordul. A még virágzó állományokban nagy szükség lenne a házi méhek és egyéb megporzó rovarok munkájára, azonban a jelenlegi kedvezőtlen körülmények között nem képesek elvégezni feladataikat.

A jelenlegi szélsőséges időjárás az év ezen szakában kissé szokatlan, látványos jelenségek keretében érkezett meg, az ország számos pontján havas eső hullott vagy havazott. A jelenségek hátterében egy sarkköri eredetű ciklon áll, amely révén hűvös és csapadékban bővelkedő légtömegek érkeztek hazánk fölé.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02