Kötelező lenne a gázkészülékek időszakos felülvizsgálata

agrarszektor.hu
A gázkészülékek, kazánok kötelező, típusonként 3, 6 vagy 12 évenkénti kötelező műszaki-biztonsági felülvizsgálatát írná elő az ingatlantulajdonosoknak egy nemzetgazdasági miniszteri rendelettervezet - írja az MTI.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A minisztérium honlapján társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet szerint az égéstermék elvezetés nélküli gázfogyasztó készüléket, és az égéstermék elvezetéssel rendelkező, de a helyiség légterétől nem független égési levegő ellátású gázfogyasztó készüléket 3 évente kellene ellenőriztetni. 6 évente be kellene vizsgáltatni a gáztűzhelyeket, és 12 évente a gázfogyasztó készülék felállítási helyiségétől elzárt égési körű készüléket. A műszaki-biztonsági felülvizsgálatot az erre jogosító engedéllyel rendelkező gázszerelő végezhetné.

A tervezet tartalmazza, hogy a műszaki-biztonsági felülvizsgálatról jegyzőkönyvet kell készíteni, és annak egy példányát az ingatlantulajdonosnak meg kell őriznie.
A kötelezettség a rendelet hatálybalépését követően üzembe helyezett gázfelhasználói berendezésekre és csatlakozóvezetékekre vonatkozna. Az azt megelőzően üzembe helyezett gázfelhasználói berendezés, vagy csatlakozó vezeték első műszaki-biztonsági felülvizsgálatát 2013. december 31-ig kellene elvégeztetni ott, ahol 1981. január 1-je előtt, vagy ismeretlen időpontban helyeztek üzembe berendezést, vagy csatlakozóvezetéket.

Ahol 1981. január 1-je és 1993. december 31-e közötti időszakban volt az üzembe helyezés ott 2014. december 31-ig, ahol 1994. január 1-je és 2003. december 31-e között, ott 2015. december 31-ig, illetve ahol ahol 2004. január 1-je és a rendelet hatálybalépése közötti időszakban üzembe helyezett gázfelhasználói berendezés, vagy csatlakozóvezeték van, azt 2016 végéig lenne esedékes a felülvizsgálat.

 

forrás: MTI

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03