Kukoricáért vagy napraforgóért kapok majd többet? - Piaci kilátások vetés előtt

agrarszektor.hu
Száraz a föld, a tavaszi vetésű kultúrákat most nem lehetne optimális feltételekkel elvetni, de az időjárás- előrejelzés szerint 5-10 napon belül megérkezhet a várva várt eső. Közben megjelentek az első információk az USA és Ukrajna várható vetésterületeiről. Lényegében ez a két ország dönti el, hogy mennyibe fog kerülni a tengeri és a napraforgó a világban. Lássuk a számokat!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az USA várható vetésterületeire vonatkozó felmérés alapján 4%-kal nőni fog a kukorica termőterülete, jórészt a szója rovására, ahol 5,1%-os csökkenést várnak. A kukoricánál ez hároméves csúcsot jelent, ami meglepte a piacot. A 37,584 millió hektárra tehető vetési szándék 600 ezer hektárral a vártnál is nagyobb. A szójababnál a várakozások átlaga 3,4%-os, 1,2 millió hektáros csökkenést mutat. Az USDA felmérése egyenesen 5%-os csökkenést hozott ki, és így a tavalyi 36,124 miilió hektár területtel szemben idén 34,26 millió hektárnyi szójaterület várható.

A tényadatok azonban eltérhetnek majd a "szándékozottól", mivel a fő termőkörzetekben jelentős áradások vannak, ez a kukorica és a szója vetését is gátolhatja.

A vetés késlekedése csak a kukorica esetében 400 ezer hektáros kiesést eredményezhet. A búza teljes termőterületét 18,53 millió hektárra becslik az USDA-nál, ami csökkenést jelent a tavalyi 19,36 millió hektárhoz képest. A piacok számára ezek az adatok mégsem eredményeztek áremelkedést, mert a március 1-jei készletek mindhárom terméknél 1-3%-kal nagyobbak voltak a vártnál.

A napraforgó vetésterületét illetően a környező országokban jók a kilátások, az időjárás kedvező a tavaszi munkákhoz - legalábbis Ukrajnában, amelyik a legnagyobb hatással van a piacokra. Az ukrán vetésterület 6 millió hektár körül volt az elmúlt években, és a hozamok növekedése folyamatos.

Kedvező körülmények esetén az eddigi 2,2-2,4 t/ha-os hozamokkal szemben 2,5-3 t/ha-os átlagtermés is születhet idén.

Ez a termelés szintjét akár 25-30%-kal is emelheti, ami a növényi olaj árára gyakorolhat erőteljes nyomást - érintve a magyar napraforgómag-árakat és az olaj exportlehetőségeit is. Az USDA számai és a fekete-tengeri térség kínálatának változása alapján az idei új termés leginkább a napraforgó értékesítését nehezíti meg. A magyar olajosmag-export minimális, olajexportunk pedig a világ legdinamikusabban fejlődő országának erőteljes kínálatával került szembe. A kukorica helyzete sem rózsás, de a verseny ott több irányban is fejlődhet, adódhatnak lehetőségek akár a tengerentúli exportra és hagyományos piacainkra is.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A kulcskérdés - amire most szerintem senki nem tud válaszolni -, hogy milyen hozamok érhetőek el a mostani szárazságot követően, és melyik terméknél célszerűbb az előreszerződés. Sajnos a hazai aszályhelyzet nem jellemző Nyugat-Európára, így nem valószínű, hogy Európa-szerte bekövetkezne egy akkora árrobbanás, mint a 2012-es aratás után. Ha kicsik lesznek a hozamok és közepes az ár, az egyedül a mi problémánk lesz.

Bidló Gábor, Prudens Ceres Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?