2020. október 26. hétfő Dömötör

Hírek - Piac

Minden képzeletet felülmúl a brazil szójatermés

Bár az időjárás időnként a brazilokat is megtréfálja, trendjében 10 év alatt 20 százalékkal emelkedett az egy hektáron előállított szója mennyisége. Emellett a termőterület is növekszik, így nem csoda, hogy letaszították az USA-t a dobogó csúcsáról.
 
 

Korábban 123-124 tonnát mertek jósolni az elemzők a brazil szójatermésre, de az adatok szerint 8 százalékkal fogja túlszárnyalni a dél-amerikai ország a tavalyi eredményét: 126 millió tonna szójabab kerülhet a raktárakba. Csaknem 37 millió hektárt borít a növény, vagyis az átlaghozam 3,4 tonna hektáronként. Ez 6 százalékkal haladja meg az ötéves átlagot - számol be az USDA. A betakarítás már javában zajlik, mostanra csaknem a terület felével végeztek, de a munka eltart egészen májusig.

Érdemes egy pillantást vetni az átlaghozamok és a termőterület növekedési ütemére, és máris érthető lesz, hogyan tudta a dél-amerikai ország lekörözni az USA-t szójatermelésben.

Az egy hektárra eső szójatermés trendjében 10 év alatt 20 százalékos emelkedés figyelhető meg, míg a termőterület 50 százalékkal (!) bővült.

 

Eközben Argentínában 54 millió tonnás terméssel számolnak az elemzők, ami 2 százalékkal kevesebb a tavalyinál. 17 millió hektáron indultak meg a kombájnok. Az átlaghozam 3,2 tonnára tehető, 5 százalékkal rosszabb a 2019. évinél. Az északi féltekén még messze van az új szója elvetése, de azt tudjuk, hogy az USA tavaly 20 százalékkal kevesebbet tudott betakarítani az extrém tavaszi időjárás miatt, és szűk 97 millió tonnával zárta a szezont. Így 2020 tavaszán Brazília már a világ összes szójaterméséből 37 százalékkal részesedik.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu