Minden képzeletet felülmúl a brazil szójatermés

Minden képzeletet felülmúl a brazil szójatermés

agrarszektor.hu
Bár az időjárás időnként a brazilokat is megtréfálja, trendjében 10 év alatt 20 százalékkal emelkedett az egy hektáron előállított szója mennyisége. Emellett a termőterület is növekszik, így nem csoda, hogy letaszították az USA-t a dobogó csúcsáról.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Korábban 123-124 tonnát mertek jósolni az elemzők a brazil szójatermésre, de az adatok szerint 8 százalékkal fogja túlszárnyalni a dél-amerikai ország a tavalyi eredményét: 126 millió tonna szójabab kerülhet a raktárakba. Csaknem 37 millió hektárt borít a növény, vagyis az átlaghozam 3,4 tonna hektáronként. Ez 6 százalékkal haladja meg az ötéves átlagot - számol be az USDA. A betakarítás már javában zajlik, mostanra csaknem a terület felével végeztek, de a munka eltart egészen májusig.

Érdemes egy pillantást vetni az átlaghozamok és a termőterület növekedési ütemére, és máris érthető lesz, hogyan tudta a dél-amerikai ország lekörözni az USA-t szójatermelésben.

Az egy hektárra eső szójatermés trendjében 10 év alatt 20 százalékos emelkedés figyelhető meg, míg a termőterület 50 százalékkal (!) bővült.

Eközben Argentínában 54 millió tonnás terméssel számolnak az elemzők, ami 2 százalékkal kevesebb a tavalyinál. 17 millió hektáron indultak meg a kombájnok. Az átlaghozam 3,2 tonnára tehető, 5 százalékkal rosszabb a 2019. évinél. Az északi féltekén még messze van az új szója elvetése, de azt tudjuk, hogy az USA tavaly 20 százalékkal kevesebbet tudott betakarítani az extrém tavaszi időjárás miatt, és szűk 97 millió tonnával zárta a szezont. Így 2020 tavaszán Brazília már a világ összes szójaterméséből 37 százalékkal részesedik.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03