2021. január 22. péntek Vince, Artúr

Hírek - Piac

Napraforgó: nagyjából annyi lesz, mint tavaly

Romániában már csaknem kétszer akkora területet foglal el ez az olajosnövény, mint nálunk vagy Franciaországban, de az előrejelzések alapján az európai összetermés így is a tavalyi szint körül várható. Ukrajnában egy kicsivel gyengébb lehet a végeredmény, mint a 2018. évben regisztrált, kiugróan jó termés.
 
 

A Stratégie Grains május legvégén Bulgáriában 800 ezer hektáros napraforgóterületről tudott, ami 5 százalékos bővülés az előző évhez képest. Franciaországban a 15 százalékos területnövekedés ellenére sincs több napraforgó, mint nálunk szokott: 630 ezer hektárt vetettek be vele. Románia a legnagyobb napraforgótermesztő az unióban: a termőterületet idén 5 százalékos bővüléssel már 1,16 millió hektárra teszi a Stratégie Grains. Az amerikai agrárminisztérium (USDA) utolsó előrejelzése alapján

az Európai Unióban összesen 4,25 millió hektárról 2,28 t/ha-os átlaghozam mellett 9,7 millió tonna napraforgómag kerülhet a raktárakba - ugyanannyi, mint tavaly.

Ukrajnában az amerikai agrárminisztérium szerint 6,2 millió hektárt foglal el a növény, és 2,39 t/ha-os átlaghozam mellett összesen 14,8 millió tonnás össztermés várható tőle, nem sokkal kevesebb, mint tavaly. Ha így van, akkor keleti szomszédaink belehúztak a vetésbe, mivel május közepén még csak a termőterület 77 százalékán, 4,4 millió hektáron volt földben a mag. A térségünkben nagy termelő még Oroszország, ahol jóval kisebbek az átlaghozamok, mint Európában és Ukrajnában. Idén 7,85 millió hektárt vetettek be ezzel az olajosmaggal, de az 1,59 t/ha-os átlaghozam mellett az össztermés kevesebb lesz, mint az ukránoknál: 12,5 millió tonna körül alakulhat.

A mostani adatok alapján tehát bőven lesz napraforgó a térségünkben. Ami az árát illeti, kihathat rá a helyettesítő termék, azaz a repce árának várható emelkedése.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu