2019. november 12. kedd Jónás, Renátó

Hírek - Piac

Orosz embargó: sosem lesz vége?

Az ukrán konfliktus miatt meghirdetett Oroszország elleni szankciókat megint meghosszabbította az Európai Unió - döntöttek csütörtökön a közösség állam- és kormányfői egy brüsszeli csúcsértekezleten. A kereskedelmet és a befektetési tevékenységet is érintő megszorításokról utoljára 2018 decemberében határoztak, akkor 2019 július 31-et jelölték meg a döntés érvényességi határidejének.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A kereskedelem befagyasztása több száz millárdos kárt okozott már Európa agrárexporrőreinek (természetesen euróban), ugyanakkor Oroszországot nem hogy nem gyengítette, hanem kifejezetten erősítette. Az EU azoban megmakacsolta magát, komolyan fel sem merült az értekezleten, hogy érdemes lenne véget vetni a szankcióknak. Indokként azt hozták fel, hogy az eredeti ok, amiért az egész kereskedelmi adok-kapok kirobbant, nem szűnt meg: Ukrajnában továbbra is feszültség van. Így Európa nem tudná "arcvesztés" nélkül elhagyni a csatateret. Ha a minszki békefolyamat feltételei teljesülnének, akkor Európa meggondná magát.


Az oroszok válaszlépése, az európai agrár- és élelmiszeripari termékekre meghirdetett embargó (2014 közepén) két évre rendkívül nehéz helyzetbe sodorta az itteni exportorientált vállalkozásokat, a Bizottságnak több válságintézkedést is kellett tennie a helyzet orvoslására, ami az adófizetőknek nem kevés pénzébe került.

Az oroszok azonban - nagyon okosan - nem állították le a vetőmagok és tenyészállatok importját, továbbá vegyesvállatok formájában beengedték az országba a nyugati know-how-t.

Így két-három év alatt szinte teljes önellátottsági szintet értek el a legtöbb termékből. Ennek volt és van is még ára - infláció és termékhamisítás -, de az orosz nép sokkal többet elvisel, mint amennyit például a francia.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu