2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Hírek - Piac

Sertéspestis: a legfontosabb piacunk bezárult

A Heves megyében talált egyetlen fertőzött vaddisznótetem pánikot keltett a németeknél, de ami sokkal rosszabb: bezárta előttünk a japán piacot.
 
 

Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea és Belorusszia is kitiltotta piacáról a magyar sertéshúst és a sertéseredetű termékeket, illetve a szerbek és a fehéroroszok az élő sertést is – derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapjáról. A vg.hu emlékezetet rá: az ázsiai vevők kiesése rendkívül érzékenyen érinti a hazai húsfeldolgozókat. Az utóbbi években ugyanis az árbevétel alapján Japán lett a fő piacuk, onnan származott az árbevételük negyede, 76,2 millió euró. Tajvan és Dél-Korea a hatodik, illetve a tizenegyedik helyen áll ebben a rangsorban.

Az eset különösen szomorú annak fényében, hogy Európának éppen sikerült egy igen előnyös kereskedelmi megállapodást kötnie a szigetországgal, melynek értelmében fokozatosan pár százalékos szintre csökken az unióból származó mezőgazdasági termékek, elsősorban a sertésthús vámja. A magyarok tehát egy éppen lendületet kapó értékesítési útvonalból szorultak ki időlegesen. A hazai esetet a németek is nagy aggodalommal figyelik, amit jól érzékeltet, hogy minden szakági médium kiemelt hírként kezelte. A világ első számú sertéshúsexportőrének még nálunk is fontosabb, hogy Japán ne zárja be a kapuit. Ha a fertőzés nem áll meg a határukon, a mostaninál is nagyobb piaci zavar jöhet: az európai sertéshús zöme a kontinensen ragadhat, aminek megrázó következményei lehetnek a hazai ágazatban is.

A Nébih jelenleg szorosan ellenőrzi a Heves megyei sertéstartó gazdaságokat. Az érintett terület ezen a Magyarország-térképen jön követhető.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu