2020. január 29. szerda Adél

Hírek - Piac

Újabb csúcsot érhet el az európai kukoricaimport

Az USDA elemzői jelentős európai kukoricabehozatalra számítanak idén, amiből az Egyesült Államok csak közvetetten profitálhat. Európában továbbra is kevés a kukorica, búza és árpa, ezek árversenyéből pedig a tengeri kerül ki győztesen.
 
 

Az USDA szeptemberi elemzése pontról pontra elmagyarázza, miért valószínű, hogy Európában idén újabb rekordot dönt a kukorica behozatala.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár-és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!


1.
A takarmányozásra használt valamennyi gabonaféle (búza, árpa, zab, kukorica) kevesebb termést hozott az átlagosnál az Európát sújtó aszály miatt. Ráadásul a kukorica termőterülete is csökkent. A búza fekete-tengeri kínálata idén jelentősen zsugorodik.

2. Az állatitermék-előállítás volumene nem csökken, ezért egyre több és több kukoricára van szükség. Ez még az olyan évjáratokban is érezhető, mint amilyen a 2014. évi volt, amikor rekordtermés született gabonafélékből. A kukoricaimport növekedése még ebben a bőséges évjáratban is tetten érhető volt.

3. Amerikában bőséges kukorica- és szójatermésre van kilátás, ami érezhető nyomást gyakorol a globális kukoricaárakra is. Ez versenyképes szinten tartja a tenegeri árát, különösen a búzával és az árpával összehasonlítva, amelyek a regionális hiány miatt sokat drágultak.

Az USDA szakemberei hozzáteszik: Európa kukoricaéhsége elsősorban a regionális beszállítóknak kedvez, azaz Ukrajnának és Szerbiának, illetve Dél-Amerika profitálhat még belőle. Az USA a génmódosított szervezetek tilalma miatt csak korlátozottan fér hozzá az európai piachoz, de a világpiacon általánosan érezhető erősebb kereslet az ottani exportőröknek is kedvezni fog.

Európa kukoricaimportja (szeptember-október)

Forrás: USDA

 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu