7 milliárdforint az állategészségügyre

agrarszektor.hu
Az Európai Unió illetékes agrár-szakbizottsága jóváhagyta azt a magyar miniszteri rendelettervezetet, mely alapján az állattartó gazdálkodók több mint hétmilliárd forinthoz juthatnak, hiszen ennyi jutna az állatbetegségek megelőzését szolgáló állategészségügyi támogatásoknak alapot adó kerethez. Ehhez hozzátartozik, hogy az abrakfogyasztó állatokat tartó gazdálkodók egy része még az előző évi támogatásokat sem kapták meg.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT titkára arról számolt be, hogy az unió, a szervezet szakértőjének közreműködése révén hagyta jóvá a rendelettervezetet. Hozzátette, hogy a VHT, az eddigi gyakorlattól eltérően, nem vesz részt a támogatások eljuttatásában, mivel azt közvetlenül kapják meg a gazdálkodók. A szakmai szervezet a folyamat sürgetésében nyújtott segítséget az EU-s eljárásban.

Az állatgyógyászati vizsgálatok, valamint a gyógyszerek állami finanszírozását teszi levetővé az állategészségügyi rendelet, tehát a továbbiakban ezen vizsgálatok, és készítmények költségeit a Magyar Állam átvállalja a tenyésztőktől.

Ez úgy fog megvalósulni, hogy a nemzeti forrásból kifizetett 7,05 milliárd forint nagyobbik felét, tehát 5,7 milliárd forintot kapnak az úgynevezett egyéb állatfajták, ilyen például a sertés, a juh, a kecske, a vadállomány, vagy a szarvasmarha ágazat. Ennek az összegnek is a nagyobbik fele, 80-85 százaléka jut a sertéstartó gazdálkodásoknak.

A fennmaradó, közel 1,3 milliárd forintot a baromfitartó gazdálkodások állategészségügyi prevenciója kapja - tette közzé az MTI.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?