7 milliárdforint az állategészségügyre

agrarszektor.hu
Az Európai Unió illetékes agrár-szakbizottsága jóváhagyta azt a magyar miniszteri rendelettervezetet, mely alapján az állattartó gazdálkodók több mint hétmilliárd forinthoz juthatnak, hiszen ennyi jutna az állatbetegségek megelőzését szolgáló állategészségügyi támogatásoknak alapot adó kerethez. Ehhez hozzátartozik, hogy az abrakfogyasztó állatokat tartó gazdálkodók egy része még az előző évi támogatásokat sem kapták meg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT titkára arról számolt be, hogy az unió, a szervezet szakértőjének közreműködése révén hagyta jóvá a rendelettervezetet. Hozzátette, hogy a VHT, az eddigi gyakorlattól eltérően, nem vesz részt a támogatások eljuttatásában, mivel azt közvetlenül kapják meg a gazdálkodók. A szakmai szervezet a folyamat sürgetésében nyújtott segítséget az EU-s eljárásban.

Az állatgyógyászati vizsgálatok, valamint a gyógyszerek állami finanszírozását teszi levetővé az állategészségügyi rendelet, tehát a továbbiakban ezen vizsgálatok, és készítmények költségeit a Magyar Állam átvállalja a tenyésztőktől.

Ez úgy fog megvalósulni, hogy a nemzeti forrásból kifizetett 7,05 milliárd forint nagyobbik felét, tehát 5,7 milliárd forintot kapnak az úgynevezett egyéb állatfajták, ilyen például a sertés, a juh, a kecske, a vadállomány, vagy a szarvasmarha ágazat. Ennek az összegnek is a nagyobbik fele, 80-85 százaléka jut a sertéstartó gazdálkodásoknak.

A fennmaradó, közel 1,3 milliárd forintot a baromfitartó gazdálkodások állategészségügyi prevenciója kapja - tette közzé az MTI.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?