Egymilliárdos tanyaprogram: áprilisban indulhat a pályázat - interjú Balogh József képviselővel

agrarszektor.hu
Magyarországon több mint 300 ezer ember él külterületen. Számukra nyújthat segítséget a tavaly bejelentett egymilliárd forint keretösszegű Nemzeti Tanyafejlesztési Program. A pályázatok várható kiírásáról, az igénybevétel lehetséges céljairól kérdeztük Balogh Józsefet, a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületének (MTÉE) elnökét.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2011-es költségvetésében szereplő nemzeti tanyafejlesztési program a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületének szakmai programja, illetve a "Tanyák és tanyás térségek megőrzéséről, fejlesztéséről" szóló határozati javaslat alapján került megtervezésre. Ennek kapcsán kerestük meg Balogh József országgyűlési képviselőt, az MTÉE elnökét, aki maga is tanyán él és gazdálkodik családjával.

Agrárszektor.hu: Mikor várható a tavaly bejelentett egymilliárd forint keretösszegű Nemzeti Tanyafejlesztési Program elindulása?

Balogh József: A magyar vidék, azon belül pedig a magyar tanyavilág nem az éppen ott élő emberek magánügye, hanem a magyarság kulturális öröksége, közös kincsünk, amelynek fennmaradásáért, megőrzéséért, ápolásáért felelősséggel tartozunk. E gondolat szellemében dolgozta ki a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete az "Élhető élet a tanyákon" c. tanyafejlesztési programot, amely a Kormány Nemzeti Tanyafejlesztési Programjának alapját képezi. A Vidékfejlesztési Minisztérium április-május környékén írja ki a pályázatokat, onnantól kezdve minden tanyasi ember előtt nyitva áll a lehetőség, hogy bekapcsolódjon a programba.

Agrárszektor.hu: Milyen célokra lehet majd támogatást igénybe venni, és milyen feltételekkel?

Balogh József: Bár a részletek még az utolsó simítások előtt állnak, az már tudható, hogy a Nemzeti Tanyafejlesztési Program elsősorban tanyafelújításhoz, a dűlőutak karbantartásához, a közbiztonság erősítéséhez, a tanyák energiaellátásának javításához nyújtana támogatást. Ebből a forrásból segítené a program a tanyasi termékek piacra juttatását, amely számos gazdálkodó családnak biztosít majd jobb megélhetést.

Agrárszektor.hu: Mik a legfontosabb lépései a tanyafejlesztési programnak, melyek indultak már el ezek közül, és mik a következő feladatok?

Balogh József: A Nemzeti Tanyafejlesztési Program a tanyán élő családok életminőségének javítását, élet- és vagyonbiztonságának garantálását, a tanyán élők valódi esélyegyenlőségének megteremtését, a tanyasi gazdálkodási forma támogatását, a tanyasi élelmiszerek piacra jutásának elősegítését, a tanyák és tanyás térségek infrastrukturális fejlődését, valamint természeti környezetének védelmét kívánja szolgálni. A tanyaprogramhoz kapcsolódva Fülöpháza, Kerekegyháza, Kunszentmiklós, Solt és Szabadszállás önkormányzata már közösen létrehozta az I. Magyar Tanyai Termék Termeltető és Feldolgozó Nonprofit Kft-t, melynek célja, hogy a térségben megtermelt élelmiszerek és italok elsősorban a térségben kerüljenek értékesítésre. Másodsorban a tervek között szerepel a csatlakozott fővárosi kerületi önkormányzatok konyháinak ellátása is.

Agrárszektor.hu: Önök miben látnák a megoldást a tanyavilág felzárkóztatására?

Balogh József: A tanyákon élő háromszázezer emberről: nehézségeikről, gondjaikról, hétköznapjaikról a kormányzati politika az elmúlt nyolc esztendőben teljesen megfeledkezett, a tanyasi embereket a szocialista kormányok magukra hagyták. Pedig gondokban és nehézségekben nem szűkölködtek a tanyákon élők. Ezt én, mint az Országgyűlés egyetlen tanyán élő képviselője, pontosan tudom, hiszen nap, mint nap egy cipőben járunk. A tanyán élők helyzete az utóbbi fél évszázadban az élet majd' minden területén mindig is hátrányos volt. Korlátozottan gazdálkodhattunk, nem építkezhettünk, fokozatosan megszüntették a tanyasi iskolákat, lassan haladt a tanyáik villamosítása, alig épült korszerű külterületi út az érdekükben, s a korábban működő mozgóboltok és más tanyai ellátó-egységek is megszűntek, bezártak. A Nemzeti Tanyafejlesztési Programmal a célunk az, hogy a tanyán élő polgárok által a mindennapok során viselt hátrányokat fokozatosan csökkenteni tudjuk, elvégre a tanyasi emberek sem lehetnek másodrangú állampolgárok!

Agrárszektor.hu: Megfelelően működnek-e Ön szerint a TÉSZ-ek, akik ugye a termékek piacra juttatásában érdekeltek?

Balogh József: Vannak példák az országban jól működő TÉSZ-ekre, a Felső-Kiskunságban is van ilyen, azonban a TÉSZ-ek, bár integrálják a termelést, egészséges, jó minőségű magyar árut állítanak elő, azonban ők is értékesítési gondokkal küzdenek, a multinacionális cégek fogságában vannak, amelyek ellenőrizetlen, silány minőségű áruval körbegyűrűzik a magyar kereskedelmet.

Agrárszektor.hu: Mit lehet már tudni a pályázatokról?

Balogh József: A VM pályázatai a megszokott kiírásokhoz képest sokkal egyszerűbbek, áttekinthetőbbek lesznek, így olyanok is eredményesen pályázhatnak majd, akik nem tudnának profi pályázatíró céget megfizetni. Bízom abban, hogy minél több tanyasi honfitársunk élhet majd a Nemzeti Tanyafejlesztési Program nyújtotta lehetőségekkel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?