Te tudod, mit nevezünk tanyának Magyarországon? Már nem azt, amit eddig

Te tudod, mit nevezünk tanyának Magyarországon? Már nem azt, amit eddig

agrarszektor.hu
2023. március 30. napján fog életbe lépni az a kormányrendelet, amely eléggé megváltoztatja a tanya fogalmát. A jogszabálymódosítás a tanya beépíthetőségének mértékét érinti, meghatározza, hány méretű lakóépület helyezhető el egy tanyán, illetve ezek beépítési magasságát.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Magyar Közlöny 2023. évi 41. számában megjelent az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendeletnek a tanya beépíthetőségével összefüggő módosításáról szóló 90/2023. (III. 22.) Korm. rendelet. A jogszabálymódosítás a kihirdetését követő 8. napon, azaz március 30-án fog életbe lépni. A rendelet alapján a tanya fogalma a következőképpen alakul:

Tanya a település külterületén, mezőgazdasági területen fekvő, legalább 1500 m2, legfeljebb 10 ezer m2 nagyságú olyan földrészlet, amelyhez a föld mellett növénytermesztés és állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és terméktárolás célját szolgáló lakó- és gazdasági épület, illetve ilyen épületcsoport is tartozik. A tanya területén vendéglátást szolgáló épület is elhelyezhető.

A fentieken túl az új szabályozás értelmében a megengedett beépítettség mértéke nem változik – az továbbra is legfeljebb 30% -, azonban ezentúl az épület beépítési magassága is szabályozásra került, az nem haladhatja meg a 4,5 métert. Továbbá a módosítás maximalizálja a tanyán elhelyezhető lakórendeletetésű épületek számát, valamint ezeknek nagyságát is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?