AKG támogatás: ez az utolsó lehetőség!

agrarszektor.hu
Azon, az agrár-környezetgazdálkodási támogatási (AKG) programban résztvevő ügyfelek, akik 2009-ben nyújtottak be támogatási kérelmet - a jogerős elutasító határozattal vagy jogerős eljárást megszüntető végzéssel rendelkező ügyfél kivételével -, de 2010-ben nem nyújtottak be területazonosítási kérelmet (TAK) vagy a 2010-ben benyújtott TAK-ot visszavonták, s igénybe kívánják venni a fennmaradó 4 évre az AKG támogatást azoknak lehetőségük van TAK-ot benyújtani 2011-ben az egységes kérelem beadása előtt. Ehhez természetesen a tavalyi gyakorlatnak megfelelően 3 méteres pontossággal fel kell mérniük területüket - figyelmeztet a Magyar Agrárkamara.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Azon, az agrár-környezetgazdálkodási támogatási (AKG) programban résztvevő ügyfelek, akik 2009-ben nyújtottak be támogatási kérelmet - a jogerős elutasító határozattal vagy jogerős eljárást megszüntető végzéssel rendelkező ügyfél kivételével -, de 2010-ben nem nyújtottak be TAK-ot vagy a 2010-ben benyújtott TAK-ot visszavonták, azoknak lehetőségük van TAK-ot benyújtani 2011-ben az egységes kérelem beadása előtt. Ehhez természetesen a tavalyi gyakorlatnak megfelelően 3 méteres pontossággal fel kell mérniük területüket. Mivel mindez időigényes folyamat, s az egységes kérelem leadására május közepéig van csak lehetőség, érdemes igyekezni az előbbi eljárással - tanácsolja a Magyar Agrárkamara.

Fontos továbbá, hogy az EMVA-AKG "kötelezettség átvállalás-benyújtó", valamint a "visszavonási kérelem vis maior, illetve más jogcímbe történő átlépés miatt" felülete elérhető az MVH honlapján az Elektronikus ügyintézés menüpont alatt. Ezt azért fontos tudni, mert a 2. gazdálkodási évre vonatkozóan ez még beadható, ha elhalálozásos jogutódlás, céges jogutódlás vagy egyéb vis maioros átadás esete áll fenn a 2010/2011 évre. Az átvállaláshoz természetesen figyelembe kell venni a 171/2010 MVH közleményében leírtakat, s a szükséges dokumentumokat papír alapon is be kell küldeni.

Amennyiben az örökös vagy a jogutód kívánja beadni EMVA-AKG-ra a 2011-es egységes kérelmet, akkor a jogelőd kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területeire csak akkor tudja azt benyújtani, ha előtte jelezte a vis maioros átvállalást. Tehát azoknak az örökösöknek, jogutódoknak, egyéb vis maioros átvállalóknak, akik nem jelezték a 2. gazdálkodási évre 2010. 12. 31-ig az átvállalási szándékukat, a 2011-es egységes kérelem beadása előtt be kell adniuk az EMVA-AKG vis maioros kötelezettség átvállalást. A 3. gazdálkodási évre a beküldési határidő (2011/2012) a rendelet szerinti 2011. 08. 31.

Ugyancsak az egységes kérelem beadás végső határidejéig tehetik meg a vis maiorral érintett ügyfelek a teljes-, vagy részleges visszavonási szándékuk bejelentését. Akkor is van erre lehetőségük, ha más jogcímbe történő átlépés miatt - pl. nem termelő beruházás, erdősítés, fás legelő létesítése - vált szükségessé a részleges visszavonás. Ez esetben is a 174/2010 MVH közleményében rögzítettek irányadók - olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

Fontos előírás azonban, hogy abban az esetben, ha a helyszíni ellenőrzésről szóló értesítés napján, vagy ennek hiányában az ellenőrzés első napján vagy ezt követően kívánja benyújtani a fenti visszavonási kérelmeket, úgy a kérelem csak a következő évtől fogadható el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?