2023. október 5. csütörtök Aurél

SAJTÓKÖZLEMÉNY: Januártól pályázhatnak beruházási támogatásra a kertészek! - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara

agrarszektor.hu
Január 1-től igényelhető az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kertészet korszerűsítéséhez nyújtandó támogatás. Egy ügyfélnek legfeljebb 50 millió forint támogatás nyújtható a kertészeti termelő tevékenységet szolgáló, valamint új tároló, manipuláló létesítmények építésére, korszerűsítésére és az azokhoz kapcsolódó telepen belüli infrastrukturális beruházások megvalósítására.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A támogatás keretében a kertészeti létesítmények energiaellátását biztosító beruházások támogatására is van lehetőség - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara. A támogatás keretösszege 14.419.600 eurónak megfelelő forintösszeg, de legfeljebb 4 milliárd forint.

A 103/2011. (XI. 8.) VM rendelet alapján kertészet korszerűsítéséhez támogatási kérelem 2012. január 1. és 2012. január 31. között nyújtható be. Egy ügyfél a támogatási kérelem benyújtására nyitva álló időszakban csak egy kérelmet nyújthat be.

Támogatás igénybevételére jogosult az a mezőgazdasági termelő, aki 01.1, 01.2, 01.3, vagy 01.5 alágazatba tartozó mezőgazdasági tevékenységet végez, a zöldség-gyümölcs termelői csoport, termelői szervezet vagy azok leányvállalatai, valamint a kertészeti ágazatban és burgonya ágazatban működő termelői csoport.

A támogatás igénybevételének feltétele, hogy a mezőgazdasági termelő ügyfél mezőgazdasági üzemének mérete meghaladja a 4 európai méretegységet (EUME). Az induló vállalkozások esetében vállalni kell, hogy a rendeletben meghatározott kertészeti tevékenységekből számított üzemméret a beruházás befejezését követő első naptári évben meghaladja a 4 EUME-t.
Kizárólag annak az ügyfélnek nyújtható támogatás, akinek a támogatási kérelme az értékelés során eléri a 46 pontot és a szakmai szempontok alapján eléri a 15 pontot.

Az ügyfél a támogatási határozat közlésétől számított hat hónapon belül köteles a támogatási határozatban jóváhagyott támogatási összeg legalább 25%-ával elszámolni.
A határozat közlésétől számított két éven belül a támogatott beruházást meg kell valósítani és az utolsó kifizetési kérelmet a művelet megvalósulását követő hat hónapon belül, de legkésőbb 2015. január 31-ig be kell nyújtani.
Az üzemeltetési kötelezettség a támogatási határozat közlésével kezdődik és az utolsó kifizetési határozat közlésétől számított öt évig áll fenn.

A támogatás mértéke az elszámolható kiadások 35-60%-a között változik a célterülettől, a beruházás helyétől és az ügyfél fiatal gazda minősítésétől, illeve típusától függően.

Elszámolható kiadások:

A termelő tevékenységet szolgáló és a tároló, manipuláló létesítmények megvalósítása esetén elszámolható kiadásnak minősül:
- a kötelező építészeti-műszaki tartalomként meghatározott építés, épületgépészet és technológia kialakítása, továbbá a meglévő épületek felújítása és korszerűsítése, valamint a kapcsolódó infrastrukturális beruházás.

Az energiaellátást szolgáló beruházások megvalósítása esetén elszámolható kiadásnak minősül:
- a gépkatalógusban az 5141., a 6213., a 6221., a 6224. gépváltozatokhoz tartozó gépek, technológiai berendezések beszerzése,
- termelő termálkútfúrás - minimálisan harminc méter fúrási mélység esetén -, vagy szénhidrogén-meddő kút, termelő termálkúttá történő átalakítása,
- a hőenergia előállításhoz kapcsolódó tüzelő-, biogáz-, termelő termálkút-, valamint napenergia-hasznosító berendezéssel funkcionális egységet képező tartozékok, szerelvények beszerzése, és
- a hőtermelő berendezés elhelyezéséhez, működéséhez kapcsolódó, az építési normagyűjteményben beazonosítható építési beruházás.

A támogatási kérelmet az MVH a rendeletben meghatározott feltételek szerint, a rendelet mellékletében szereplő értékelési szempontok figyelembe vételével, rangsor állításával bírálja el.

A rendelet értelmében a támogatási kérelem benyújtási időszakot követően hiánypótlásnak helye nincs - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara.

 

Forrás: MA

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?