Az EU a marhatartókat áldozza be a kereskedelmi háborúban?

agrarszektor.hu
Az Európai Unió beleegyezett, hogy az amerikai gazdaságokból származó marhahús nagyobb mennyiségben érkezzen be az unió belső piacára. Az EU azt reméli, ezzel csökkenthetők a kereskedelmi feszültségek, és elkerülhető az autóipart sújtó amerikai vámok megemelése.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Úgy néz ki, hogy a szarvasmarhatartó gazdákon csapódik le a transzatlanti kereskedelmi háború feszültsége az unióban. A Reuters úgy értesült, hogy az Egyesült Államok garantáltan lehetőséget kap 45 ezer tonna hormonmentes marhahúst exportjára az unió piacaira.

Korábban az EU és az USA között feszültséget okozott a növekedési hormonokkal kezelt hús ügye, mivel az EU teljesen megtiltotta, hogy ilyen termék kerüljön a piacára. Végül 2009-ben egyeztek meg a marhahús-behozatali kvótáról, pontot téve a vita végére. A kvóta nagyobb részét az amerikai farmerek kapták, de a Kereskedelmi Világszervezet (World Trade Organization, WTO) szabályozása lehetővé tette az Egyesült Államokon kívülről érkező hús behozatalát is; így Ausztrália, Uruguay és Argentína is beszállt a versenybe, leszorítva az amerikai exportőrök arányát 30%-ra a kvótán belül.


Az Európai Bizottság, amely a kereskedelmi politikát is szabályozza az EU-ban, most abban egyezett meg az Egyesült Államokkal, hogy a kvótát megemelik 18.500 tonnával, ami a hét év után még tovább nőhet 35.000 tonnáig - közölték uniós források a Reuters hírügynökséggel. A megállapodást a többi fontos beszállító országgal is le kellett egyeztetni a WTO szabályozása szerint, ami meg is történt, egyedül Ausztrália ment bele kelletlenül az egyezségbe.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az EU tendenciózusan próbálja a kereskedelmi háború feszültségeit csökkenteni az Egyesült Államokkal. Tárgyalásokat kezdeményeztek az importvámok csökkentéséről olyan mezőgazdasági-ipari termékek esetében, amelyeket idáig visszafogott a védővám-rendszer, ezért az amerikai mezőgazdasági gépek nem jelentek meg nagy számban az EU belső piacán. Az Egyesült Államok szerint a szarvasmarhakvótával kapcsolatos tárgyalások témái közé fel kellene venni ezeket a kérdéseket is, de az unió külön-külön szeretne tárgyalni az egyes témákról.

A kereskedelmi tárgyalások múlt évben rekedtek meg Donald Trump amerikai elnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke között. Akkor arról volt szó, hogy az USA nem vezet be büntetővámokat az EU-ból érkező gépkocsikra és mindkét fél kereste a megoldást a transzatlanti kereskedelmi kapcsolatok javítására. Most Trump újra azzal fenyegetőzik, hogy novembertől felemeli a védővámokat az autók behozatalára, az uniós tisztviselők pedig abban reménykednek, hogy a marhahúsegyezséggel az EU meg tudja mutatni, hogy korrekt kereskedelmi partner. 

Az EU jelenleg is tovább tervezi a szabadkereskedelmi megállapodások kiterjesztését Ausztráliával és a dél-amerikai Mercosur-országokkal, amelynek Argentína és Uruguay is a tagja. Mindkét esetben a tárgyalások egyik fontos része a marhahús behozatalnak növelése.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?