Óriási sikert aratott Európában a magyar kezdeményezés: hatalmas az érdeklődés

agrarszektor.hu
Az agrártárca Természetmegőrzési Főosztályának munkatársai pontosan tíz éve indították útjára a Vadonleső Programot. Azt a kezdeményezést, ami azt tűzte ki célul, hogy a védett vagy fokozottan védett fajok országos, vagy akár határokon is átnyúló feltérképezésébe, nyomon követésébe a természet kincseire fogékony társadalmat bevonja, mondta el Rácz András, környezetügyért felelős államtitkár "Az Év emlőse: a hiúz" záróeseményén a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy napjainkban világszerte több ezer olyan program folyik, melyben önkéntesek milliói gyűjtenek adatokat - írja közleményében az Agrárminisztérium. Rácz András kiemelte, hogy a Vadonleső Programnak kettős célja van: a gondosan kiválasztott állat- és növényfajok kontrollált felmérésén keresztül történő természetvédelmi célú adatgyűjtés, valamint a társadalom minél szélesebb rétegeinek a gyakorlati természetvédelmi munkába való bevonásával megvalósított ismeretterjesztés, környezeti nevelés és szemléletformálás.

A programban jelenleg 18 könnyen felismerhető, védett vagy fokozottan védett valamint közösségi jelentőségű állat- és növényfaj egyedeinek megfigyelését lehet rögzíteni egy online, web2-es alkalmazással.

A program tíz éves működése alatt több mint 12 ezer megfigyelés érkezett, mintegy 2800 körüli adatszolgáltatótól. A bejelentések döntő többsége belföldi, de akadnak határainkon túlról, főleg a magyarlakta területekről származó észlelések is.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Olvasspon bele a programba, és regisztráljon most a december 4-5-i eseményre!

A Vadonleső Program kezdeményezésére 2019-ben számos országos és regionális rendezvény, ismeretterjesztő program, pályázatok sokasága foglalkozott a hiúzzal, az év emlősével. Ebben partneri szerepet vállaltak a nemzeti park igazgatóságok, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Természettudományi Múzeum is.

A környezetügyért felelős államtitkár kitért arra is, hogy a széles társadalmi rétegek környezettudatos gondolkodásának fejlesztése és a fokozatos szemléletváltás megvalósítása kulcsfontosságú a biológiai sokféleség csökkenésének megállítása terén is. Elhangzott, hogy a Vadonleső Program az évek során az unió egyik legsikeresebb "Közösségi tudomány-programjává" nőtte ki magát. Ennek szemléletes példájaként a múzeumban több idei pályázat legjobban sikerült alkotásai is megtekinthetőek. Ennek egyike az államtitkárság által kezdeményezett Természet ajándékai rajzpályázat is. A legjobb pályamunkák alkotóit a záróeseményen díjazták.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?