Mit csinál az USA, amikor éppen nem vámháborúzik? - Fontos tárgyalások maradtak el

Mit csinál az USA, amikor éppen nem vámháborúzik? - Fontos tárgyalások maradtak el

agrarszektor.hu
Amerika Kínával, Európával és Nagy Britanniával is kereskedelmi tárgyalásokat folytatott volna ebben a hónapban, de közbeszólt a koronavírus. Ráadásul úgy fest, hogy az Egyesült Államok - pontosabban Trump elnök - nagyon rosszul reagált a COVID-19 ottani megjelenésére. Bár a világjárvány idején abszurdnak tűnik kereskedelmi korlátozásokkal fenyegetőzni, ne gondoljuk, hogy a téma végleg lekerült az asztalról.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2019-ban az Egyesült Államok Európai Unióba irányuló kivitele 337 milliárd dollárt tett ki, 6%-kal növekedett az előző évhez képest. Az exportérték a háromszorosa(!) volt annak, mint amennyit az USA Kínába tudott beszállítani. És bár a protekcionista törekvések felerősödtek a világban, a kereskedelm létfontosságú a gazdaságok fenntartása szempontjából -írja az euractiv.com.

Amerika Kínával, Európával és Nagy-Britanniával is kereskedelmi tárgyalásokat folytatott volna ebben a hónapban, de közbeszólt a koronavírus. Ráadásul úgy fest, hogy az Egyesült Államok - pontosabban Trump elnök - nagyon rosszul reagált a COVID-19 ottani megjelenésére: előbb elbagatellizálta, aztán háborús helyzetet emlegetett, majd minden egyes állam olyan intézkedéset tett, ami neki tetszett. Amerikában nagyon gyenge a szociális védőháló, majdnem 28 millióan élnek egészségbiztosítás nélkül. Az emberek kényesek a szabadságjogaikra, nehezebb a mozgásukat korlátozó intézkedéseket is keresztülvinni. Mindez katasztrófát eredményezhet a koronajárvány idején.


Az USA azonban nem adta fel, hogy akár videókonferencia keretében újratárgyalja a kereskedelmi viszonyait Európával. Tavaly 515 milliárd dollár értékben importáltak javakat Európából, vagyis 178 milliárdos kereskedelmi deficittel zárták az évet az EU-val szemben. Európa emellett számtalan beruházást (pl. autóiparit) hajtott végre az Egyesült Államokban, a külföldről érkező tőke fele (125 millliárd dollár) innen érkezett az USA-ba. Amerika is szívesen invesztál Európában, elsősorban az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország a fő célpontja, sorolja az euractiv.com.

A koronavírus miatt megszakadtak Kínával is a tárgyalások, pedig január 15-én már sikerült tető alá hozni egy részmegállapodást. Ennek értelmében Peking 2021-ben a 2017. évi szinthez képest 95 milliárd dollárral nagyobb értékben vásárol amerikai termékeket. Ha valóban így lesz, akkor Európa - elsősorban Német- és Franciaország - 11 milliárd dollárnyi export lehetőségétől eshetnek el a kínai piacon. Csakhogy a vírus mintha inkább Európát és Kínát kovácsolná össze. Múlt héten Peking 50.000 tesztelőt, 200.000 szájmaszkot és millió sebészeti maszkot küldött Európa megsegítésére. Kína európai nagykövete, Zhang Ming ezt így kommentálta: a felek krízis idején tanúsított magatartása visszatükrözi azt, hogy Európa és Kína kapcsolata az együttműködésről és a partnerségről szól.

Eközben Nagy-Britanniának máris 170 milliárd dollárjába került a még le sem zárt Brexit az euractiv.com szerint. Az USA-nak viszont ez az ország az elsőszámú befektetési célpontja. A brit gazdaság lassulásával párhuzamosan az amerikai befektetők most Németországban, Franciaországban, Hollandiában tapogatóznak üzletért.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?