Fontos változásról értesítik a családi gazdaságokat: sok őstermelő lehet érintett

agrarszektor.hu
Módosult a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 6. számú mellékletének 1. pontja, amely korábban a családi őstermelői tevékenység esetén az őstermelők családi gazdasága tagjainál feltételül szabta az általános forgalmi adózás tekintetében is az azonos adózási mód választását. A jogszabály a továbbiakban már csak a személyi jövedelemadó megállapítása szempontjából szabja feltételül ugyanazon adózási mód alkalmazását, így az őstermelők családi gazdasága esetén már nem feltétel az azonos áfa jogállás.

A családi gazdaság nem önálló áfa alany, ezért a családi gazdaság tagjainak áfa alanyiságát személyenként kell vizsgálni - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A fizetendő és levonható áfa független attól, hogy a mezőgazdasági tevékenységet családi gazdaság tagjaként, vagy önálló őstermelőként végzik.

A módosítás eredményeképpen a továbbiakban már nem okoz problémát például, ha a családi gazdaság egyik tagja áfás, a másik kompenzációs feláras őstermelő. Nincs akadálya annak sem, hogy a beszerzési számlákat (termékek, szolgáltatások) az áfás tag nevére állítsák ki (aki az Áfa tv.-ben foglalt feltételek teljesülése esetén a későbbiekben az áfát levonásba is helyezheti), míg az értékesítést viszont a felvásárlók felé a kompenzációs feláras őstermelő végezze. Ugyanakkor figyelemmel kell lenni arra is, hogy ha nincs áfa köteles bevétele az áfás őstermelőnek, akkor a beszerzéseit valójában nem áfa köteles tevékenységéhez hasznosítja, és ebből következően a beszerzéseire eső általános forgalmi adó tekintetében levonási jogot nem gyakorolhat.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. december 5. 14:21