Rossz hírt kaptak a lengyel gazdák: súlyos döntést hozott az Európai Bizottság

Rossz hírt kaptak a lengyel gazdák: súlyos döntést hozott az Európai Bizottság

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság nem engedélyezte Lengyelország számára a kedvezményes ÁFA-kulcsok további alkalmazását. Ez azt jelenti, hogy 2023. január 1-jétől visszatérnek az inflációellenes pajzs februári bevezetése előtti adókulcsok, amelyek mértéke, és a a lengyel kormány kénytelen lesz visszaállítani a magasabb ÁFA-kulcsokat a műtrágyákra, a növényvédő szerekre, a villamos energiára és az üzemanyagokra is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bár a legfrissebb adatok szerint végre csökkenni kezdett az infláció, úgy tűnik, a lengyelek mégsem örülhetnek felhőtlenül a bejelentésnek - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Lengyelországnak ugyanis januártól vissza kell állítania a műtrágyákra, növényvédő szerekre és üzemanyagokra korábban bevezetett kedvezményes ÁFA-kulcsokat - ez az Európai Bizottság döntésének „köszönhető”. Kedvezőtlen hír ez a lengyel gyümölcstermesztők számára, mert január óta folyamatosan - egy átmeneti, februári csökkenést követően - “egyik napról a másikra” emelkednek az árak.

Jacek Sasin miniszterelnök-helyettes elismerte, hogy az Európai Bizottság döntése miatt, amely megkérdőjelezett néhány intézkedést az inflációellenes pajzzsal kapcsolatban, a lengyel kormány kénytelen lesz visszaállítani a magasabb ÁFA-kulcsokat a műtrágyákra, a növényvédő szerekre, a villamos energiára és az üzemanyagokra is. Az egyetlen kivétel az élelmiszerek nullás ÁFA-kulcsának fenntartása. A 2021-ben eredetileg hat hónapos időszakra bevezetett, később 2022 végéig meghosszabbított inflációellenes pajzs részeként a 0%-os ÁFA-kulcs a korábban 5%-kal adóztatott alapvető élelmiszerekre vonatkozik. 2023. január 1-jétől visszatérnek az inflációellenes pajzs februári bevezetése előtti adókulcsok, amelyek mértéke:

  • a műtrágyák esetében 0% helyett 8% lesz
  • a növényvédő szereké 0% helyett 8% lesz
  • az üzemanyagé 8% helyett ismét 23% lesz
  • a földgázé 0% helyett 23% lesz
  • a villamos energiáé pedig 5% helyett 23% lesz.

Ez nagyon rossz hír a gazdák számára, mert a termelési költségek újabb, ezúttal hirtelen növekedését jelenti. Ugyanakkor Mateusz Morawiecki miniszterelnök bejelentette, hogy az inflációellenes pajzs megmarad, de új formában. A kormány azt tervezi, hogy a Brüsszel által tiltott áfacsökkentést más inflációvédelmi mechanizmusokkal váltja fel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?