Változott a szabályozás: már csak így lehet traktort vezetni Magyarországon

Változott a szabályozás: már csak így lehet traktort vezetni Magyarországon

agrarszektor.hu
Fontos változás történt a mezőgazdasági gépek műszaki vizsgáztatása és környezetvédelmi felülvizsgálata terén. A jogszabálymódosítás értelmében több jármű-kategória is bekerült az időszakos vizsgálat kötelezettjei közé. Az új szabályok a kihirdetését követő ötödik napon lépnek hatályba, tehát január 25-én.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Fontos változás történt a mezőgazdasági gépek műszaki vizsgáztatása és környezetvédelmi felülvizsgálata kapcsán - olvasható a Világgazdaság oldalán. Az építési és közlekedési miniszter frissen megjelent rendeletmódosítása nemcsak a jármű-kategóriák megnevezését és a járműbe szerelt e-segélyhívó időszakos megvizsgálását, hanem a járművek, járműalkatrészek típusjóváhagyását is érinti. A jogszabálymódosítás már a Magyar Közlönyben is megjelent, és a kihirdetését követő ötödik napon vagyis január 25-én lép hatályba.

A jogszabályváltozás része a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló rendelet módosítása is. Ez kimondja, hogy a jövőben a T4.1b, a T4.2b és a T4.3b jármű-kategóriába tartozó mezőgazdasági vontatónál, vagyis a traktornál és a  T1b, T2b, T3b, T4.1b, T4.2b, T4.3b jármű-kategóriába tartozó mezőgazdasági vontató pótkocsijánál is alkalmazni kell azt a szabályt, hogy az időszakos vizsgálat határidejét

  • új jármű esetén négy évben,
  • használt jármű esetén az első használatba vétel évét követő három naptári éven belül három évben,
  • három naptári éven túl két évben kell meghatározni.

Ugyanez az OT betűjelű különleges rendszámmal üzemeltetett muzeális jellegű járműnél, valamint a T1, T1a, T2, T2a, T3, T3a, T4, T4.1a, T4.2a, T4.3a jármű-kategóriába tartozó mezőgazdasági vontató és a kizárólag ehhez tartozó mezőgazdasági vontatóval vagy lassú járművel vontatható pótkocsi esetén öt év. Mindez több bizottsági irányelvnek való megfelelést szolgálja.

Ezzel párhuzamosan módosult a közúti járművek környezetvédelmi felülvizsgálatának szabályairól szóló rendelet. Ez alapján a rendelet hatálya immár kiterjed a T1b, T2b, T3b, T4.1b, T4.2b, T4.3b kategóriába sorolt járműre is. Fontos változás, hogy a rendelet hatálya nem terjed ki

  • a muzeális jellegű gépjárműre,
  • a kizárólag belföldön üzemben tartott T5, T1b, T2b, T3b, T4b, T4.1b, T4.2b, T4.3b kategóriába tartozó gépjárműre,
  • az 1980. január 1. előtt első alkalommal forgalomba helyezett, dízelmotorral meghajtott gépjárműre,
  • valamint az 5E, 5Z környezetvédelmi osztályba sorolt gépjárműre.
EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?