2023. január 30. hétfő Martina, Gerda

Változott a szabályozás: már csak így lehet traktort vezetni Magyarországon

agrarszektor.hu
Fontos változás történt a mezőgazdasági gépek műszaki vizsgáztatása és környezetvédelmi felülvizsgálata terén. A jogszabálymódosítás értelmében több jármű-kategória is bekerült az időszakos vizsgálat kötelezettjei közé. Az új szabályok a kihirdetését követő ötödik napon lépnek hatályba, tehát január 25-én.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Fontos változás történt a mezőgazdasági gépek műszaki vizsgáztatása és környezetvédelmi felülvizsgálata kapcsán - olvasható a Világgazdaság oldalán. Az építési és közlekedési miniszter frissen megjelent rendeletmódosítása nemcsak a jármű-kategóriák megnevezését és a járműbe szerelt e-segélyhívó időszakos megvizsgálását, hanem a járművek, járműalkatrészek típusjóváhagyását is érinti. A jogszabálymódosítás már a Magyar Közlönyben is megjelent, és a kihirdetését követő ötödik napon vagyis január 25-én lép hatályba.

A jogszabályváltozás része a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló rendelet módosítása is. Ez kimondja, hogy a jövőben a T4.1b, a T4.2b és a T4.3b jármű-kategóriába tartozó mezőgazdasági vontatónál, vagyis a traktornál és a  T1b, T2b, T3b, T4.1b, T4.2b, T4.3b jármű-kategóriába tartozó mezőgazdasági vontató pótkocsijánál is alkalmazni kell azt a szabályt, hogy az időszakos vizsgálat határidejét

  • új jármű esetén négy évben,
  • használt jármű esetén az első használatba vétel évét követő három naptári éven belül három évben,
  • három naptári éven túl két évben kell meghatározni.

Ugyanez az OT betűjelű különleges rendszámmal üzemeltetett muzeális jellegű járműnél, valamint a T1, T1a, T2, T2a, T3, T3a, T4, T4.1a, T4.2a, T4.3a jármű-kategóriába tartozó mezőgazdasági vontató és a kizárólag ehhez tartozó mezőgazdasági vontatóval vagy lassú járművel vontatható pótkocsi esetén öt év. Mindez több bizottsági irányelvnek való megfelelést szolgálja.

Ezzel párhuzamosan módosult a közúti járművek környezetvédelmi felülvizsgálatának szabályairól szóló rendelet. Ez alapján a rendelet hatálya immár kiterjed a T1b, T2b, T3b, T4.1b, T4.2b, T4.3b kategóriába sorolt járműre is. Fontos változás, hogy a rendelet hatálya nem terjed ki

  • a muzeális jellegű gépjárműre,
  • a kizárólag belföldön üzemben tartott T5, T1b, T2b, T3b, T4b, T4.1b, T4.2b, T4.3b kategóriába tartozó gépjárműre,
  • az 1980. január 1. előtt első alkalommal forgalomba helyezett, dízelmotorral meghajtott gépjárműre,
  • valamint az 5E, 5Z környezetvédelmi osztályba sorolt gépjárműre.
EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?