Módosult egy fontos uniós jogszabály: ez számos gazdát érinthet

agrarszektor.hu
Megváltozott az Uniós Vámkódex végrehajtási rendelete. Pontosítások történtek az áruk nem preferenciális származásának megállapításában.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A bizottsági elfogadási szakaszba lépett az Uniós Vámkódex végrehajtási rendeletét módosító javaslat - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Ennek lényege, hogy az áruk nem preferenciális származására vonatkozó egyes szabályok pontosításra kerültek, különösen a következők tekintetében:

  • a teljes egészében egyetlen országban vagy területen létrejött vagy előállított növényi termékek;
  • olyan termékek, amelyek előállítása egynél több országot vagy területet érint;
  • olyan termékek, amelyek esetében a feldolgozási vagy megmunkálási műveletek gazdaságilag nem indokoltak.

Valamint megtörtént az (EU) 2015/2446 felhatalmazáson alapuló rendelet 22-01., 22-03. és 22-04. mellékletének naprakésszé tétele a Harmonizált Rendszer 2022. évi változatával összhangban. A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba, azzal, hogy az 1. cikk 5., 6. és 7. pontját 2022. január 1-jétől kell alkalmazni. Az Agrárkamara kéri, hogy azok a gazdálkodók, akik Származási bizonyítványt szeretnének igényelni a kamarától, előzetesen tájékozódjanak a legfrissebb információkról, vagy kérjék a megyei hitelesítő kollégáik segítségét.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?