Nincs mit tenni, itt az új szabályozás: nagy változások várnak a magyar gazdákra

Nincs mit tenni, itt az új szabályozás: nagy változások várnak a magyar gazdákra

agrarszektor.hu
Megjelent a KAP Nemzeti Irányító Hatóságának 4/2023 (V.12.) közleménye az AÖP-ben felhasználható mikrobiológiai készítmények, kondicionálók és biológiai ágensek engedélyokirat szerinti alkalmazásának szabályairól. A közlemény amely itt elérhető, egyértelmű iránymutatást ad arra vonatkozóan, hogy az egyes vállalásoknál milyen módon, dózisban kell kijuttatni az egyes készítményeket.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az engedélyokiratok sok esetben egyetlen konkrét dózis helyett kijuttatható dózis-tartományokat határoznak meg - minimum és maximum értékekkel -, akár felhasználási növénykultúránként eltérőeket. Ugyanígy a kezelések száma is változhat az engedélyokiratban rögzített értékek között. Gyakori, hogy az engedélyokirat szóhasználatában az „ajánlott” kifejezés jelenik meg; akár a dózis, akár a kezelések száma tekintetében. Ezek a dózisok és kezelésszámok azonban ugyanolyan kötelező paramétereknek tekintendők az AÖP gyakorlatainak teljesítése keretében, mint bármely más szabály.

A 15/2023. (IV.19.) AM rendelet

  • 14.§ (2) bekezdésének c) pontja,
  • 15.§ (2) bekezdésének c) pontja,
  • 27.§ (2) bekezdésének c) pontja,
  • 28.§ (2) bekezdésének c) pontja, valamint
  • 29.§ (2) bekezdésének c) pontja egyaránt rögzíti, az egyes készítmények kijuttatása kizárólag akkor fogadható el az adott AÖP gyakorlat teljesítéseként, ha azt minden tekintetben az engedélyokiratnak megfelelően használták fel - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?