Módosult a földügyi rendelet: itt vannak az új szabályok

Módosult a földügyi rendelet: itt vannak az új szabályok

agrarszektor.hu
2023. május 15. napján hatályba lépett a földügyi tárgyú rendeletek módosításáról szóló 170/2023. (V. 12.) Korm. rendelet, ami számos földügyi vonatkozású jogszabályt módosított. Ennek keretében, több más között kijelölésre kerültek a gazdaságátadási szerződések jóváhagyása vonatkozásában illetékes szervek, valamint pontosításra került a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon jogszabály által biztosított megosztásos eljárás során alkalmazandó bekebelezés szabályai.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A földművelésügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 383/2016. (XII. 2.) Korm. rendeletben kerültek kijelölésre azok a kormányhivatalok, amelyekhez az agrárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvény értelémben jóváhagyás céljából be kell nyújtani a gazdaságátadási szerződéseket: ennek értelmében a gazdaságátadást érintő feladatok tekintetében mezőgazdasági igazgatási szervként több vármegyére kiterjedő illetékességgel:

  • Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-NagykunSzolnok vármegye illetékessége esetén a Békés Vármegyei Kormányhivatal,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye illetékessége esetén a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal,
  • Budapest, Győr-Moson-Sopron, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest és Veszprém vármegye illetékessége esetén a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal,
  • Baranya, Somogy, Tolna, Vas és Zala vármegye illetékessége esetén a Baranya Vármegyei Kormányhivatal az illetékes eljáró szerv.
EZ IS ÉRDEKELHET

Amennyiben a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásának részletes szabályairól szóló 647/2020. (XII. 23.) Korm. rendelet oly módon került kiegészítésre, hogy amennyiben a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és a földnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezéséről szóló 2020. évi LXXI. törvény (Foktftv.) 2. alcíme szerinti megosztásos eljárás alapján kerül sor az egyik tulajdonostárs ingatlanának a bekebelezésére és több tulajdonostárs is jelezi bekebelezési szándékát, akkor ezentúl a bekebelezési ajánlatot:

  • A bekebelezési ajánlatot az eljárást kezdeményező tulajdonostárs által megjelölt jogi képviselőnél a megjelölt ellenérték letétbe helyezésével egyidejűleg lehetséges megtenni.
  • Az ellenérték akkor érvényes, ha a földrészlet egészére számított összege legalább 10%-kal meghaladja az utolsó érvényesen tett ajánlat szerinti ellenértéknek a földrészlet egészére számított összegét.
  • Bekebelezési ajánlat az egyezségi okirat aláírásáig tehető.
  • Az a tulajdonostárs lesz jogosult a területi minimumot el nem érő tulajdoni hányad bekebelezésére, aki az egyezségi okirat aláírásakor a legmagasabb összegű, érvényes bekebelezési ajánlatot tette.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?