Módosult a földügyi rendelet: itt vannak az új szabályok

Módosult a földügyi rendelet: itt vannak az új szabályok

agrarszektor.hu
2023. május 15. napján hatályba lépett a földügyi tárgyú rendeletek módosításáról szóló 170/2023. (V. 12.) Korm. rendelet, ami számos földügyi vonatkozású jogszabályt módosított. Ennek keretében, több más között kijelölésre kerültek a gazdaságátadási szerződések jóváhagyása vonatkozásában illetékes szervek, valamint pontosításra került a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon jogszabály által biztosított megosztásos eljárás során alkalmazandó bekebelezés szabályai.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A földművelésügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 383/2016. (XII. 2.) Korm. rendeletben kerültek kijelölésre azok a kormányhivatalok, amelyekhez az agrárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvény értelémben jóváhagyás céljából be kell nyújtani a gazdaságátadási szerződéseket: ennek értelmében a gazdaságátadást érintő feladatok tekintetében mezőgazdasági igazgatási szervként több vármegyére kiterjedő illetékességgel:

  • Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-NagykunSzolnok vármegye illetékessége esetén a Békés Vármegyei Kormányhivatal,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye illetékessége esetén a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal,
  • Budapest, Győr-Moson-Sopron, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest és Veszprém vármegye illetékessége esetén a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal,
  • Baranya, Somogy, Tolna, Vas és Zala vármegye illetékessége esetén a Baranya Vármegyei Kormányhivatal az illetékes eljáró szerv.
EZ IS ÉRDEKELHET

Amennyiben a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásának részletes szabályairól szóló 647/2020. (XII. 23.) Korm. rendelet oly módon került kiegészítésre, hogy amennyiben a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és a földnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezéséről szóló 2020. évi LXXI. törvény (Foktftv.) 2. alcíme szerinti megosztásos eljárás alapján kerül sor az egyik tulajdonostárs ingatlanának a bekebelezésére és több tulajdonostárs is jelezi bekebelezési szándékát, akkor ezentúl a bekebelezési ajánlatot:

  • A bekebelezési ajánlatot az eljárást kezdeményező tulajdonostárs által megjelölt jogi képviselőnél a megjelölt ellenérték letétbe helyezésével egyidejűleg lehetséges megtenni.
  • Az ellenérték akkor érvényes, ha a földrészlet egészére számított összege legalább 10%-kal meghaladja az utolsó érvényesen tett ajánlat szerinti ellenértéknek a földrészlet egészére számított összegét.
  • Bekebelezési ajánlat az egyezségi okirat aláírásáig tehető.
  • Az a tulajdonostárs lesz jogosult a területi minimumot el nem érő tulajdoni hányad bekebelezésére, aki az egyezségi okirat aláírásakor a legmagasabb összegű, érvényes bekebelezési ajánlatot tette.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?