Nagy változások jöhetnek a takarmányiparban Európában: ez vár a gazdákra

Nagy változások jöhetnek a takarmányiparban Európában: ez vár a gazdákra

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság felhatalmazáson alapuló rendeletet készít elő a keresztszennyeződésekről. 24 antimikrobiális szerről fog szólni a szabály - az antimikrobiális rezisztencia (AMR) elleni küzdelem prioritást élvez az Európai Unióban (EU). A probléma tovagyűrűzésének korlátozására már számos intézkedést vezettek be. 2006-ban az EU betiltotta az antibiotikumok takarmány-adalékanyagként történő használatát a növekedés elősegítésére.

UTOLSÓ HELYEK, UTOLSÓ PILLANATOK! 

Döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, államigazgatási topvezetők, gazdálkodók, kistermelők, agrárszakértők egy helyen, egy időben az Agrárszektor 2023 konferencián! Előad Nagy István, Éder Tamás, Soltész Gergő, Dobai Tibor, Győrffy Balázs és Andréka Tamás is!

150+ előadó, 40+ óra szakmai program, 25+ kiemelt téma, 2 nap szakma, élmény, networking.

A nem céltakarmányok (akár gyógyszeres, akár más hatóanyagot tartalmazó takarmányok) antimikrobiális szerekkel való keresztszennyeződését az egyik fő problémaként azonosították az AMR kapcsán. Keresztszennyeződés fordulhat elő a takarmány gyártása, feldolgozása, tárolása vagy szállítása során, ha ugyanazt a gyártó- és feldolgozóberendezést, ideértve a mobil keverést, a tárolót vagy a szállítóeszközt használják különböző összetevőket tartalmazó takarmányok előállításához. A gyógyszeres takarmányokról szóló rendelet alkalmazásában a keresztszennyeződés fogalmát kifejezetten a gyógyszeres takarmányban található hatóanyag nyomainak nem céltakarmányba történő átvitelére használják. A nem céltakarmány gyógyszeres takarmányban lévő hatóanyagokkal való szennyeződését el kell kerülni, vagy a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani, de ugyanennek igaznak kellene lennie a nem gyógyszeres takarmányokra vonatkozóan is - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Európai Bizottság felkérte az EFSA-t (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság), hogy az EMA-val (Európai Gyógyszerügynökség) együttműködve értékelje az élelmiszer-termelő állatok takarmányaiban a nem szándékolt keresztszennyeződésből eredő antimikrobiális szerek specifikus koncentrációit, amelyek alatt még nincs jelentős hatásuk az AMR kialakulásában, relevánsak emberi és állati egészség szempontjából, valamint növekedést serkentő hatással bírhatnak. Az értékelést 24 antimikrobiális hatóanyagra vonatkozóan végezték el, és publikálták 2021-ben. Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2019/4 rendelete rögzíti, hogy Bizottságnak 2023. január 28-ig, a 20. cikknek megfelelően felhatalmazáson alapuló jogi aktusokat kellett volna elfogadni a rendelet kiegészítésére vonatkozóan, megállapítva a II. mellékletben felsorolt antimikrobiális hatóanyagok tekintetében a nem céltakarmányokban visszamaradó hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeit és a takarmányban lévő hatóanyagokra vonatkozó analitikai módszereket.

Ez a határidő nyilvánvalóan tarthatatlanná vált, mert az EFSA szerint a vonatkozó háttértanulmány nem volt kielégítő ahhoz, hogy elfogadják. A helyzet feloldására több lehetőséget is vázoltak, a szakértők többsége viszont azt tartja reálisnak, ha a felső határértéket végül azoknak a tagországoknak a visszajelzései alapján állapítják meg, amelyek már végrehajtották az intézkedéseket. Úgy tűnik, az Európai Bizottság is el fogja fogadni ezt a javaslatot, és a rendelet egyelőre harmonizált maximális keresztszennyeződési szintet fog meghatározni a gyógyszeres takarmány aktív hatóanyagának 1%-ában. Az elfogadás időpontja 2024. első negyedévére várható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?