Fontos hírek érkeztek a kárenyhítéssel kapcsolatban: ez sok gazdát érint

Fontos hírek érkeztek a kárenyhítéssel kapcsolatban: ez sok gazdát érint

agrarszektor.hu
Az 59/2023. (X. 30.) AM rendelettel módosult a kárenyhítéssel kapcsolatos végrehajtási rendelet (27/2014. (XI. 25.) FM rendelet a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésével, valamint a kárenyhítő juttatás igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről). A rendelet kiegészül azzal, hogy a biztosító által a növénykultúrára megállapított kártérítés összegét abban az esetben is le kell vonni a kárenyhítő juttatás összegének megállapítása során, ha a mezőgazdasági termelő nem teljesíti és csatolja a rendeletben foglalt, biztosítási szerződéssel kapcsolatos feltételeket, illetve azzal, hogy a 2023. kárenyhítési évben az első kárbejelentés alatt a 2023. március 30-át követően benyújtott első kárbejelentést kell érteni. Emellett a főbb módosítások alább olvashatók.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az üzemi szintű referencia hozamérték legalább felére kiterjedő mezőgazdasági biztosítás fennállásának megállapításakor a mezőgazdasági biztosítási szerződésnek a tárgyév július 15.-éig a mezőgazdasági termelő, mint biztosított fél egységes kérelmében bejelentett, a mezőgazdaság termelő használatában lévő termőföldön termesztett növénykultúrára való kiterjedését kell figyelembe venni - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az alaprendelet szerint a kockázatközösségben tag mezőgazdasági termelő a neki járó kárenyhítő juttatás felére jogosult, amennyiben az egységes kérelem, valamint a kárenyhítő juttatás iránti kérelem adatai alapján számított üzemi szintű referencia hozamértékének legalább felére kiterjedően nem rendelkezik - az adott kárenyhítési évre vonatkozóan - a hozamcsökkenést kiváltó káresemény bekövetkezése előtt megkötött és biztosítási szerződés szerint díjrendezett, az adott növénykultúrára jellemző, e törvény szerinti aszály, belvíz, felhőszakadás, jégeső, mezőgazdasági árvíz, tavaszi fagy, őszi fagy, téli fagy vagy vihar miatt bekövetkező káreseményre kiterjedő hatályú mezőgazdasági biztosítással.

Ha a mezőgazdasági biztosítási szerződésben a biztosított mezőgazdasági termelő nem szerződő fél, úgy teljes mértékű kárenyhítő juttatásra a biztosított mezőgazdasági termelő akkor jogosult, ha részére a szerződő fél vagy a biztosító a mezőgazdasági biztosítási szerződés kötvényszámát, a biztosító és a szerződő fél nevét, a biztosított mezőgazdasági termelő nevét és székhelyét vagy lakcímét, a biztosított területet, növénykultúrát és hozamértéket, a biztosítással fedezett káreseményt és a szerződő fél a biztosító nevét, a mezőgazdasági biztosítási szerződés kötvényszámát, a biztosított mezőgazdasági termelő nevét és székhelyét vagy lakcímét, azt a dátumot, amikortól a  kárenyhítő juttatás iránti kérelmet benyújtó mezőgazdasági termelő biztosított félként szerepel a mezőgazdasági biztosítási szerződésben és a  mezőgazdasági biztosítási szerződés időbeli hatályának meghatározását az év megadásával, a biztosítási időszakra vonatkozóan a mezőgazdasági biztosítási szerződés díjának teljesítését tartalmazó igazolást állít ki.

A kárenyhítő juttatás iránti kérelemhez csatolni kell, ha nem szerződő fél a biztosított mezőgazdasági termelő, a fenti igazolásokat, ha szerződő fél a biztosított mezőgazdasági termelő - a  díjtámogatott mezőgazdasági biztosítási szerződések kivételével - a  mezőgazdasági biztosítás díjának teljesítését elismerő, a  mezőgazdasági biztosítási szerződés kötvényszámát, a biztosított mezőgazdasági termelő nevét, székhelyét vagy lakcímét tartalmazó, a biztosító által kiállított igazolás másolatát. Amennyiben a mezőgazdasági termelő elmulasztja az előző bekezdésben foglaltak teljesítését, az érintett mezőgazdasági biztosítás nem vehető figyelembe biztosításként a kárenyhítő juttatás összegének megállapításánál.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?