Fontos hírek érkeztek a kárenyhítéssel kapcsolatban: ez sok gazdát érint

Fontos hírek érkeztek a kárenyhítéssel kapcsolatban: ez sok gazdát érint

agrarszektor.hu
Az 59/2023. (X. 30.) AM rendelettel módosult a kárenyhítéssel kapcsolatos végrehajtási rendelet (27/2014. (XI. 25.) FM rendelet a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésével, valamint a kárenyhítő juttatás igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről). A rendelet kiegészül azzal, hogy a biztosító által a növénykultúrára megállapított kártérítés összegét abban az esetben is le kell vonni a kárenyhítő juttatás összegének megállapítása során, ha a mezőgazdasági termelő nem teljesíti és csatolja a rendeletben foglalt, biztosítási szerződéssel kapcsolatos feltételeket, illetve azzal, hogy a 2023. kárenyhítési évben az első kárbejelentés alatt a 2023. március 30-át követően benyújtott első kárbejelentést kell érteni. Emellett a főbb módosítások alább olvashatók.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az üzemi szintű referencia hozamérték legalább felére kiterjedő mezőgazdasági biztosítás fennállásának megállapításakor a mezőgazdasági biztosítási szerződésnek a tárgyév július 15.-éig a mezőgazdasági termelő, mint biztosított fél egységes kérelmében bejelentett, a mezőgazdaság termelő használatában lévő termőföldön termesztett növénykultúrára való kiterjedését kell figyelembe venni - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az alaprendelet szerint a kockázatközösségben tag mezőgazdasági termelő a neki járó kárenyhítő juttatás felére jogosult, amennyiben az egységes kérelem, valamint a kárenyhítő juttatás iránti kérelem adatai alapján számított üzemi szintű referencia hozamértékének legalább felére kiterjedően nem rendelkezik - az adott kárenyhítési évre vonatkozóan - a hozamcsökkenést kiváltó káresemény bekövetkezése előtt megkötött és biztosítási szerződés szerint díjrendezett, az adott növénykultúrára jellemző, e törvény szerinti aszály, belvíz, felhőszakadás, jégeső, mezőgazdasági árvíz, tavaszi fagy, őszi fagy, téli fagy vagy vihar miatt bekövetkező káreseményre kiterjedő hatályú mezőgazdasági biztosítással.

Ha a mezőgazdasági biztosítási szerződésben a biztosított mezőgazdasági termelő nem szerződő fél, úgy teljes mértékű kárenyhítő juttatásra a biztosított mezőgazdasági termelő akkor jogosult, ha részére a szerződő fél vagy a biztosító a mezőgazdasági biztosítási szerződés kötvényszámát, a biztosító és a szerződő fél nevét, a biztosított mezőgazdasági termelő nevét és székhelyét vagy lakcímét, a biztosított területet, növénykultúrát és hozamértéket, a biztosítással fedezett káreseményt és a szerződő fél a biztosító nevét, a mezőgazdasági biztosítási szerződés kötvényszámát, a biztosított mezőgazdasági termelő nevét és székhelyét vagy lakcímét, azt a dátumot, amikortól a  kárenyhítő juttatás iránti kérelmet benyújtó mezőgazdasági termelő biztosított félként szerepel a mezőgazdasági biztosítási szerződésben és a  mezőgazdasági biztosítási szerződés időbeli hatályának meghatározását az év megadásával, a biztosítási időszakra vonatkozóan a mezőgazdasági biztosítási szerződés díjának teljesítését tartalmazó igazolást állít ki.

A kárenyhítő juttatás iránti kérelemhez csatolni kell, ha nem szerződő fél a biztosított mezőgazdasági termelő, a fenti igazolásokat, ha szerződő fél a biztosított mezőgazdasági termelő - a  díjtámogatott mezőgazdasági biztosítási szerződések kivételével - a  mezőgazdasági biztosítás díjának teljesítését elismerő, a  mezőgazdasági biztosítási szerződés kötvényszámát, a biztosított mezőgazdasági termelő nevét, székhelyét vagy lakcímét tartalmazó, a biztosító által kiállított igazolás másolatát. Amennyiben a mezőgazdasági termelő elmulasztja az előző bekezdésben foglaltak teljesítését, az érintett mezőgazdasági biztosítás nem vehető figyelembe biztosításként a kárenyhítő juttatás összegének megállapításánál.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?