Nagy változások jöhetnek a földpiacon Magyarországon: ezt jó tudni

Nagy változások jöhetnek a földpiacon Magyarországon: ezt jó tudni

agrarszektor.hu
Az adásvételi szerződésnél a vevő és a rájelentkező elővásárló hasonló pozícióját eredményezi az az újkeletű szabály, hogy ha a szerződésben foglalóban állapodtak meg a felek és azt a vevő ki is fizette, akkor az elővásárlónak azt az összeget le kell tennie ügyvédi letétbe (vagy ha közjegyző jár el, akkor közjegyzői bizalmi őrzésbe) és az erről szóló igazolást csatolni kell az elfogadó nyilatkozathoz.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ha a szerződést az elővásárlásra jogosulttal hagyja jóvá a hatóság akkor a letétbe helyezett összeget az eladó részére kell megfizetni, egyébként az a letevő részére visszajár. Ez a rendelkezés illeszkedik ahhoz a legutóbbi törvénymódosításhoz, ami a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvényben (továbbiakban: Fétv.) kimondta, hogy az adásvételi szerződés az elővásárlásra jogosultra nézve külön rendelkezést nem tartalmazhat - írja a NAK. A mostani törvénymódosítás további pontosítást tartalmaz a volt haszonbérlőt megillető előhaszonbérleti jognál: mégpedig az ún. közvetlenül megelőző használat követelményét tisztázza.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tavalyi év elejétől ez úgy nézett ki, hogy ha a tulajdonos egy gazdasági évre bejegyzett földhasználó lett, akkor a volt bérlő elveszítette előhaszonbérleti jogát. Most ez kibővülne és nem csak a föld tulajdonosa vagy haszonélvezőjének a bejegyzett földhasználata szüntetné meg az előhaszonbérleti jogot, hanem ha ezek közeli hozzátartozója, továbbá mindezen személyek legalább 25%-ban tulajdonában álló cég lesz a föld bejegyzett földhasználója, akkor már nem élhet volt haszonbérlői előjogával a korábbi bérlő. Ezekben azok az esetekben nyilvánvalóan nincs kifüggesztés. De ha az előbbieken kívül bárki, harmadik személy meg tudja szerezni a földhasználatot egy érvényes földhasználati szerződéssel, ami kifüggesztésre kerül és a folyamat végén ő lesz a bejegyzett földhasználó legalább 1 év gazdasági időtartamban, akkor ez ugyanazt eredményezi a volt haszonbérlőre nézve, mintha maga a tulajdonos vette volna vissza a földhasználatot. Hasonlóan, a közös tulajdonban lévő földnél, ha a tulajdonostárs többlethasználattal szerez földhasználatot.

A haszonbérleti szerződések tartalmára vonatkozó előírás, hogy a szerződés a haszonbérlő által kötelezően alkalmazandó agrotechnikára, növénykultúrára vagy termelési módszerre vonatkozó előírást nem tartalmazhat. A tulajdonosnak, földhasználónak - főszabály szerint - földművesnek (illetve mezőgazdasági termelőszervezetnek) kell lennie, amíg tulajdonjoga, földhasználata fennáll.  A módosítás egyértelművé teszi, hogy ezek megszüntetésére kizárólag akkor van lehetőség, ha gazdaságátadásra került sor és emiatt került ki a nyilvántartásokból a gazdaságátadó. Pontosításra kerül a gazdasági év fogalma is: ha egy bizonyos növénykultúra esetében a szokásos betakarítás időpontja a hivatkozott uniós rendeletben meghatározott időszakon kívülre esik, akkor a gazdasági év vége az ezen időszakot követő szokásos betakarítás időpontja.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?