Új szabályozás jön július 1-től Magyarországon: ez rengeteg gazdát érint

Új szabályozás jön július 1-től Magyarországon: ez rengeteg gazdát érint

agrarszektor.hu
Az agrárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvény 2024. július elsejétől hatályos módosításai derülnek ki az alábbi cikkben. A módosítás eredményeképpen a gazdaságátadás folyamatát segítik majd az adminisztratív folyamatok díj és illetékkedvezményei, a gazdaságátadási szerződések elemeinek kibővítése és a korhatárkedvezmény bevezetése. Továbbá módosításra kerülnek a gazdaságátadó jogai és kötelezettségei, valamint a személyéhez kapcsolódó adatok nyilvántartásokból való kivezetésének szabályai.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Díj és illetékkedvezmények:

A gazdaságátadási szerződés jóváhagyása iránti eljárás díj- és illetékmentessé válik. Továbbá díjmentesen kell szolgáltatni például az ingatlan-nyilvántartásból a tulajdoni lap másolatát, a földhasználati nyilvántartásból a földhasználati lap másolatát és a földhasználati összesítőt, az Országos Erdőállomány Adattárban szereplő és az adóhatoság által kezelt adatokat - írja a NAK

Bővül a gazdaságátadási szerződés tartalma:

A gazdaságátadási szerződésbe ezentúl bele kell foglalni a hitel- és kölcsönszerződések, földhasználatra irányuló szerződések, valamint a vagyonelemekhez kapcsolódó jogok és kötelezettségek felsorolását is. Valamint a gazdaság egyes elemeinek értékmeghatározásánál a szerződéskori forgalmi értéket kell feltüntetni.

A gazdaságátadás tényének igazolása:

A gazdaságátadási szerződésben meghatározott polgári jogi és munkajogi szerződések tekintetében a gazdaságátvevő a gazdaság tulajdonjoga átruházásának időpontjában lép a gazdaságátadó helyébe. A gazdaságátadó kötelezettsége, hogy 8 napon belül tájékoztassa a polgári jogi és munkajogi szerződésekben maradó feleket, amennyiben a tájékoztatást elmulasztja, akkor a gazdaságátvevő a gazdaságátadási szerződéssel igazolhatja a gazdaságátadás tényét.

Változik a gazdaságátvevő életkorára vonatkozó felső korhatár:

2026. december 31-ig átmeneti jelleggel 50 év helyett 60 évre változik a gazdaságátvevő személyének felső korhatára. Ez a könnyítő rendelkezés szélesebb kör számára biztosít időszakos lehetőséget a gazdaságátadás lefolytatására.

A gazdaságátadó jogai és kötelezettségei:

  • A gazdaságátadási szerződés megkötését követően a gazdaságátadó az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben nyilvántartandó - az átadott gazdaságot érintő - új tevékenységet nem kezdhet.
  • A gazdaság elemei tulajdonjogának átadását követően a gazdaságátadó az erdőgazdálkodói nyilvántartásban nyilvántartandó erdőgazdálkodói jogokat és kötelezettségeket - a haszonvételi joggyakorlás kivételével - nem gyakorolhatja.
  • Az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben nyilvántartandó tevékenységeit törölnie kell.

A gazdaságátadó adatainak nyilvántartásokból való kivezetése:

A gazdaságátadási szerződést jóváhagyó mezőgazdasági igazgatási szerv a gazdaságátadót a szerződésben foglalt tulajdonátruházás dátumával hivatalból törli:

  • a mezőgazdasági üzemközpontja vagy lakóhelye szerint illetékes mezőgazdasági igazgatási szerv a földművesekről, a mezőgazdasági termelőszervezetekről, valamint a mezőgazdasági üzemközpontokról vezetett nyilvántartásból,
  • a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara a mezőgazdasági őstermelői nyilvántartásból,
  • az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv a gazdaságátadással érintett tevékenység vonatkozásában az élelmiszerláncfelügyeleti információs rendszerből és
  • az erdészeti hatóság az erdőgazdálkodói nyilvántartásból.

Fontos kivételként került be a törvény rendelkezései közé, hogy a gazdaságátadó csak akkor kérheti újra a nyilvántartásba visszavételét, ha a gazdaságátadási szerződés a Gazdaságátadási törvény 5. § vagy a 11. § alapján megszűnik, vagy a gazdaságátvevő halálát követően a gazdaságátadó a gazdaságátvevő örököseként a gazdaság részét képező mező-és erdőgazdasági hasznosítású föld tulajdonjogát vagy földhasználati jogosultságát megszerzi.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?