Nincs mese, cselekedni kell az ukrán mezőgazdasági termékek behozatal ellen

Nincs mese, cselekedni kell az ukrán mezőgazdasági termékek behozatal ellen

agrarszektor.hu
Közös levélben szólítják fel ismét cselekvésre az Európai Bizottságot a határmenti tagállamok agrárminiszterei, hogy találjanak megoldást és segítsenek a gazdáknak az ukrán mezőgazdasági termékek okozta piaci zavarok kezelésében - közölte Nagy István tárcavezető. A miniszter arra emlékeztetett, hogy az Európai Unióba irányuló ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok, kvóták és kereskedelmi védelmi intézkedések tavaly júniusi felfüggesztése óta jelentős károkat szenvednek el a frontországok gazdálkodói.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ezért Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia agrárminisztere levelet írt Valdis Dombrovskisnek, az Európai Bizottság alelnökének, az EU kereskedelemért felelős biztosának és Janusz Wojciechowskinak, az EU mezőgazdasági biztosának, melyben bemutatták az ukrán termékek Európai Unióba történő exportja dinamikájának változásait és országaik piacvesztését gabona- és olajosnövények tekintetében - írja az AM. Nagy István kiemelte, hogy a gazdálkodók számára az elmúlt években a magas termelési költségek, megnövekedett ár- és bevételi kockázatok, kedvezőtlen éghajlati viszonyok okozta kihívások mellett egyre komolyabb aggodalmat kelt az Ukrajnából érkező megnövekedett export. Ennek fő oka, hogy a különböző termelési szabványok, a birtokméretek miatt olcsóbb ukrán mezőgazdasági termékek miatt ugyanis kiszorítják őket a hagyományos exportpiacaikról.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez az új uniós politikák által hozott változásokkal együtt komoly terhet jelent a mezőgazdasági termelésnek - tette hozzá. Kifejtette, az öt határmenti ország az unió azon hat tagállama közé tartozik, amelyek a szükségleteiknél lényegesen több búzát és kukoricát képesek termelni, ezért gazdáink hozzájárulása az európai élelmezésbiztonsághoz és az EU stratégiai autonómiájához elengedhetetlen. Éppen ezért olyan intézkedéseket kell bevezetni, amelyek védik az Ukrajnával határos tagállamok piacait, ugyanakkor lehetőséget biztosítanak számukra exportpotenciáljuk kiaknázására. Az egyik ilyen lehetőség lehet a vámok bevezetése a legérzékenyebb mezőgazdasági termék esetében - emelte ki Nagy István. A tárcavezető kitért arra is, az öt ország közös álláspontja annak elérése, hogy az ukrán agrárexport ne befolyásolhassa negatívan az európai agrárpiacot.

Ezért Brüsszelnek biztosítani kell továbbá, hogy következetesen érvényesítsük az uniós mezőgazdasági előírásokat az európai fogyasztóknak kínált valamennyi termék esetében. Felszólítjuk a bizottságot, hogy készítsen jelentést arról, hogy Ukrajna termelési előírásai hogyan felelnek meg az uniós mezőgazdasági termelésre vonatkozó előírásoknak. A miniszter leszögezte, minden eszközzel megvédik a magyar gazdák érdekeit az ukrán dömpingáruval és a sokszor kétes minőségű mezőgazdasági termékekkel szemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?