Bálint gazda a Reutersnek árulta el a hosszú élet titkát

agrarszektor.hu
Az 1960-as évek óta ad kertészeti tanácsokat Bálint György, mindenki Bálint gazdája, aki hamarosan betölti 100. születésnapját. A Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy mi a hosszú élet titka. Ezek közül az egyik a természettel való szoros kapcsolat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bálint gazda minden reggelét azzal kezdi, hogy a rajongói kérdésekre válaszol a weboldalán és 430 ezer követőjének a Facebook-on. Ebben gyakran segítségére van hat unokája valamelyike - írja a reuters.com. A közismert szakember számos könyv és kertészeti kiadvány szerzője, 1981 és 2009 között rendszeresen szerepelt a tv-ben is.

Visszatekintve 100 évre, azt kell hogy mondjam, a föld művelése a legszebb szakma a világon"

- állítja a sztár a vele csaknem egyidős cseresznyefa árnyékában. Bálint gazda szerint a modern társadalmaknak sem szabad elveszíteniük a kapcsolatot a természettel. Az embereknek képesek kell maradniuk arra, hogy élvezzék egy fa árnyékát vagy egy leander kivirágzását. Bármilyen kis kertünk van, kezdjünk el kertészkedni, javasolja.

Bálint György 2017-ben (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

"Az, aki maga termeli meg, jellemzően többet is eszik zöldségből és gyümölcsből"- mondja a cukkinik és paradicsok között. Bálint gazda aggódik a Föld jövője miatt, mint mondja, a világnak az önfenntartó közösségek kialakítására kell törekednie, ha el akarja látni növekvő népességét. 

A hosszú élet elsőszámú titka tehát a természettel való szoros kapcsolat, a másik az aktivitás fenntartása.

Ő például segít a budapesti embereknek a közösségi kertek kialakításában, fenntartásában. Tanácsot ad, ír és bemutatókon vesz részt. Úgy tervezi, hogy 100. születésnapját családi körben, kedvenc vendéglőjében fogja megünnepelni, visszaemlékezve egy életre, amely számos kemény tapasztalattal is szolgált. Zsidó származása miatt a második világháborúban egy osztrák koncentrációs táborba került. Már csak 42 kilót nyomott, amikor egy barátjával 1945-ben sikeresen megszökött. Két lánytestvére közül csak az egyik élte túl a népirtást. A kertészkedés célt és értelmet ad az életének - mondja.

A harmadik titkot ennek kapcsán így fogalmazza meg:"Egy kertész számára a siker szinte mindennapos: a virágok kinyílnak, a  magok kicsíráznak, a paradicsom beérik.

Sokunkba bele van építve az a késztetés, hogy dolgoznunk kell, hogy valami hasznosat kell alkotnunk."

Ez lenne tehát a harmadik tanács. Engedjünk a késztetésnek és tegyünk valamit, ami másoknak is jó, mert azzal a mi lelkünk is gazdagodik.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 14. 06:02