Elhunyt Bálint gazda

Elhunyt Bálint gazda

agrarszektor.hu
2020. június 21-én otthonában elhunyt Bálint György, az ország legismertebb kertészmérnöke, mindenki Bálint gazdája. A hírt, amely először a szakember Facebook-oldalán jelent meg, Bálint gazda saját honlapja is megerősítette.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Bálint György 1919. július 28-án született, gazdálkodó zsidó családba. Apja, Braun Izidor, középbirtokos volt. 1941-ben a budapesti Magyar Királyi Kertészeti Akadémián szerzett kertészmérnöki oklevelet. Hivatását azonban nem gyakorolhatta, ugyanis 1942-ben behívták munkaszolgálatra, innen előbb a mauthauseni, majd a gunskircheni koncentrációs táborba került, ahonnan egy nappal a tábor felszabadulása előtt szökött meg társaival. A holokauszt során egy testvérét kivéve valamennyi hozzátartozóját elvesztette, a háborút követő kommunista hatalomátvétel után pedig családi birtokait is elvették.

Élete során dolgozott főagronómusként, főkertészként és az Állami Biztosító Főigazgatóság szakértőjeként is, emellett több kertészeti és szőlészeti lapot is szerkesztett. 1981-es nyugdíjazása után sem hagyott fel a kertészeti ismeretterjesztéssel, több generáció számára volt ő az ország legismertebb kertészeti szaktekintélye, és mindenki Bálint gazdája.

1988-ban megkapta a Haza Szolgálatáért Érdemérmet, 1990-ben a Táncsics Mihály-díjat. 2005-ben átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét 2019-ben pedig az Év Agrárembere életműdíjjal jutalmazták. Több város díszpolgára volt, Budapest és Gyöngyös 2009-ben, Várda és Tarnabod pedig 2019-ben.

(A cikkben szereplő képek 2017-ben készültek, és az MTI/Czimbal Gyula tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?