Elhunyt Bálint gazda

Elhunyt Bálint gazda

agrarszektor.hu
2020. június 21-én otthonában elhunyt Bálint György, az ország legismertebb kertészmérnöke, mindenki Bálint gazdája. A hírt, amely először a szakember Facebook-oldalán jelent meg, Bálint gazda saját honlapja is megerősítette.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Bálint György 1919. július 28-án született, gazdálkodó zsidó családba. Apja, Braun Izidor, középbirtokos volt. 1941-ben a budapesti Magyar Királyi Kertészeti Akadémián szerzett kertészmérnöki oklevelet. Hivatását azonban nem gyakorolhatta, ugyanis 1942-ben behívták munkaszolgálatra, innen előbb a mauthauseni, majd a gunskircheni koncentrációs táborba került, ahonnan egy nappal a tábor felszabadulása előtt szökött meg társaival. A holokauszt során egy testvérét kivéve valamennyi hozzátartozóját elvesztette, a háborút követő kommunista hatalomátvétel után pedig családi birtokait is elvették.

Élete során dolgozott főagronómusként, főkertészként és az Állami Biztosító Főigazgatóság szakértőjeként is, emellett több kertészeti és szőlészeti lapot is szerkesztett. 1981-es nyugdíjazása után sem hagyott fel a kertészeti ismeretterjesztéssel, több generáció számára volt ő az ország legismertebb kertészeti szaktekintélye, és mindenki Bálint gazdája.

1988-ban megkapta a Haza Szolgálatáért Érdemérmet, 1990-ben a Táncsics Mihály-díjat. 2005-ben átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét 2019-ben pedig az Év Agrárembere életműdíjjal jutalmazták. Több város díszpolgára volt, Budapest és Gyöngyös 2009-ben, Várda és Tarnabod pedig 2019-ben.

(A cikkben szereplő képek 2017-ben készültek, és az MTI/Czimbal Gyula tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?