Banki segítség nélkül nem ment volna - Gazdaportré: Szalai László

Banki segítség nélkül nem ment volna - Gazdaportré: Szalai László

agrarszektor.hu
Egy fiatal községben, a Bács-Kiskun megyei tanyavilágból két emberöltő alatt rendezett, komfortos településsé változtatott Kunfehértón él és dolgozik egy fiatal agrárvállalkozó, Szalai László, aki 2004-ben vette át édesapjától az akkor tíz éve működő gazdaság irányítását.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kezdetekben víziszárnyas-tenyésztésre specializálódott vállalkozás 2004-ben tömőkacsa nevelésére váltott, és ezt öt, egyenként kétezer négyzetméteres épületben végezte. Hogy több lábon álljon a gazdaság, öt évvel később pecsenyecsirke-tenyésztésbe is belevágtak, mindeközben a kacsatöméshez felhúztak és használatba vettek egy ötezer férőhelyes épületet. 2012-től már kizárólag brojlercsirke nevelésével foglalkozik a vállalkozás, amely azóta több új létesítményt épített, a már meglévőkben pedig fejlesztette, korszerűsítette a technológiát.

A fejlesztéseket, bővítéseket a piaci igényekre alapozták. "Az egészség- és környezettudatos gondolkodásmód, az ehhez kapcsolódó táplálkozási szokások, valamint a csirkehús ára mind olyan tényezők, amelyek növekvő keresletet generálnak" - vélekedik Szalai László, aki szerint ez a tendencia csak erősödni fog.

A Big Dutchman technológiát alkalmazó gazdaságban az etetés, az itatás és a szellőztetés is automatizált. Jelenleg három több mint ezer négyzetméteres és hat négyszáz négyzetméteres területen, hathetes rotációban, turnusonként 110 ezer csirkét nevelnek. "A telephely rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel, a folyamatos korszerűsítésnek és a zárt csirkenevelésnek köszönhetően megfelel a szigorú higiénia követelményeknek, amit mi sem indokol jobban, mint a madárinfluenza veszélye" - mondta a gazda.

A technológiai haladást fejlesztésekkel, például a hatékonyság növelésével, a működési költségek csökkentésével igyekeznek nyomon követni, de tulajdonképpen ez a kulcsa a vállalkozás életben maradásának is - véli Szalai László. A gazdálkodó telephelyén jelenleg is zajlik egy a Vidékfejlesztési Program pályázati kiírásán támogatást elnyert beruházás. A projekt keretében két új, ezerötszáz négyzetméteres tartástérrel bővítik és korszerűsítik a kunfehértói csirkenevelőt, ahol új technológiát is bevezetnek. Így turnusonként 170 ezer egyedre emelkedik, vagyis éves szinten meghaladja az egymilliót a kibocsátás. Az energetikai fejlesztések eredményeként pedig 60-65 százalékkal csökkent az energiafelhasználás, ami jelentős költségmegtakarítást eredményez és kíméli a környezetet is.

A beruházásoknak köszönhetően a felnevelt egyedek átvételével sincs probléma. Többéves, stabil partneri kapcsolatban állnak az egyik legjelentősebb magyar baromfi-feldolgozó vállalattal, szállítanak egy gyorséttermi hálózatnak és a nyugat-európai piacra is.

László kapcsolata takarék szektorral 2011-re nyúlik vissza. Mint mondta, banki segítség nélkül képtelen lett volna megvalósítani a fent említett beruházásokat. Ezért nagyon hálás a Takarékbanknak, rendszeresen igénybe is veszi a beruházási hiteltermékeinket, és messzemenőkig elégedett mind a szolgáltatás színvonalával, mind a termékek körével.

Az eredeti interjú a Takarékbank Agrárláz 2020 című kiadványában jelent meg.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03