Közös képzéseket indít a Miskolci Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem

Közös képzéseket indít a Miskolci Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem

agrarszektor.hu
Magyarországon első ízben, tervezetten 2022 őszén indulnak diplomás állatorvosokat, illetve jogászokat célzó állatvédelmi szakállatorvos és állatvédelmi szakjogász képzések. A szakjogászképzés meghirdetéséről is szóló együttműködési megállapodást Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora és Prof. Dr. Horváth Zita a Miskolci Egyetem rektora írta alá február 22-én az Állatorvostudományi Egyetemen, Budapesten.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A megállapodás kifejezetten az állam- és jogtudományok és az állatorvostudomány érintkezési területeit célozza. A két Egyetem vállalja, hogy keresi és kezdeményezi az állam- és jogtudományok és az állatorvostudomány határterületeit érintő interdiszciplináris közös kutatásokat és képzéseket, különös tekintettel az állatvédelem területére. Kölcsönösen segítik egymás munkáját szakmai, oktatási tudományos-kutatási programokban, közös pályázati tevékenységekben az Egyetemek hallgatói, oktatói és kutatói szakmai kompetenciáinak bővítése, kutatásainak elősegítése érdekében. Vállalják, hogy előmozdítják egymás eredményes szakmai, oktatási és tudományos tevékenységét. A megállapodás kiterjed szakmai továbbképzések, tudományos konferenciák közös szervezésére, lebonyolítására, illetve új közös képzések indítására, közös tananyagfejlesztésre is.

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora örömmel jelentette be: az Állatorvostudományi Egyetem megoldásokat dolgozott ki arra, hogy mind az állatokhoz leginkább értő szakemberek, az állatorvosok, mind az állatvédelem iránt érdeklődő, az állatvédelmi ügyekben igen fontos szerepet játszó jogászok (jegyzők, ügyészek, ügyvédek, jogalkotók stb.) elsajátíthassák a legkorszerűbb állatvédelmi ismereteket.

Januárban meghirdettük állatvédelmi szakállatorvosképzésünket, a Miskolci Egyetemmel közösen pedig állatvédelmi szakjogászképzést indítunk. Egyikre sem volt még példa Magyarországon

- tette hozzá Sótonyi Péter.

Az egyetem rektora beszélt arról is, hogy mindezt az állatvédelmi joganyag gyors fejlődése, az alkalmazott módszerek és eljárások változásai, az új kutatási eredmények folyamatos megjelenése tette szükségessé. A részt vevő szakembereknek, állatorvosoknak, jogalkalmazóknak lépést kell tartaniuk a gyors változásokkal, ismerniük kell a legújabb módszereket, eszközöket, hatályos jogszabályokat. Az állatvédelem korunkban egy dinamikusan fejlődő, különböző tudományágakon átívelő területté vált, ezért fontos, hogy sokszínű, multidiszciplináris megközelítési módot sajátítsanak el az állatvédelmi ügyekben közreműködő szakemberek. Amint fogalmazott, felsőoktatási intézményként és szakemberként is meggyőződésük, hogy az állatvédelmi ügyek hatékonyságát, megfelelő kezelését az biztosítja, ha a lehető legjobban képzett szakemberek vesznek részt az állatok védelmét célzó eljárásokban.

A meghirdetendő állatvédelmi szakjogászképzés végzett jogászoknak szól. Döntő részben az állatvédelmi joganyag magas szintű és részletes oktatására kerül majd sor, azonban ennél sokkal színesebb lesz a képzés: az Állatorvostudományi Egyetem hozzáadott értékeként az állatvédelem állatorvosi, pszichológiai, kommunikációs, gazdasági, szociológiai és antropológiai vonatkozásaival is megismerkedhetnek majd a jelentkezők. A szakjogászképzést a Miskolci Egyetem részéről az Állam- és Jogtudományi Kar (szakfelelős Prof. Dr. Paulovics Anita), az Állatorvostudományi Egyetem részéről az Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központ (vezetője dr. Vetter Szilvia PhD) koordinálja.

Nagy öröm számunkra, hogy egy olyan témában, mint az állatvédelem, szerepet vállalhat a Miskolci Egyetem. Az Állam- és Jogtudományi Kar az országban elsőként indít olyan szakjogászképzést, amely kifejezetten az állatvédelemmel kapcsolatos jogi ismereteket ad át a képzésre jelentkezőknek

- mondta Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.

Az Állatorvostudományi Egyetem által idén januárban első ízben meghirdetett állatvédelmi szakállatorvosképzésre pedig azok a végzett állatorvosok jelentkezhetnek, akik legalább három éves általános állatorvosi szakmai gyakorlattal rendelkeznek. A képzés szakfelelőse dr. habil Fodor Kinga PhD. tanszékvezető egyetemi docens, aki évek óta dolgozik azon, hogy állatvédelemre specializálódott posztgraduális képzés születhessen az Állatorvostudományi Egyetemen. A képzés tematikáját és az oktatók sorát a Laborállattudományi és Állatvédelmi Tanszék és az Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központ (társszakfelelős dr. Gyurcsó Adrienn) állította össze. A két új képzés tervezett indítása a következő tanév (2022/23) ősze.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 3. 06:06