Nagy áttörés jöhet a magyar agráriumban: rengeteg gazda élete változhat meg

Nagy áttörés jöhet a magyar agráriumban: rengeteg gazda élete változhat meg

agrarszektor.hu
A generációváltás, mint a mezőgazdaság, közte hazánk agráriumának egyik legfontosabb kihívása állt az Agrárszektor 2021 egyik szekciójának középpontjában Siófokon. A téma több oldalról közelíthető meg, és valóban komplex gondolkodást kíván a helyzet megértése és kezelése. A sikerhez a felszólalók szerint egyaránt kell a megreformált és modernizált felsőoktatás, az eredményes szakképzés, az új, korszerű és az élményekre hangsúlyt fektető tananyag, valamint a szakmai és anyagi értelemben is vonzó perspektíva. Nagy jelentőséggel bír a kérdés kezelésében a generációváltást és a gazdaságátadást megkönnyíteni kívánó törvénycsomag, amely jogszabályként segítheti az érintett gazdákat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szekció egyik fő programelemeként bemutatkozott az Agrovirtus 2021 verseny nyertes csapata a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián, a győztes társaság élményeit és tapasztalatait osztotta meg. A csapat tagjaiként Koncz Bátor Menyhért, valamint Stencinger Dávid növényorvosok, Torkos Marcell, mezőgazdasági-, és élelmiszeripari gépészmérnök és Zsebő Sándor, Phd hallgató osztotta meg benyomásait a versenyről.

Az Agrovirtus 2021 nyertes csapata

Verseny fiataloknak

Az Agrovirtus Magyarország első digitális-agrártechnológiai versenye, melynek célja, hogy a fiatalokat gyakorlatorientáltan, valós problémákat szimulálva ismertesse meg az agrárvállalatok világával, melyekre a csapatoknak a legkorszerűbb agrártechnológiák bevonásával kell reagálni. Mint ismert, tehetséggondozó és mentori program épül az Agrovirtus versenyre, amelynek célja, hogy kiválassza a tehetséges és kellően elszánt fiatalokat, akikkel mezőgazdasági területen lehet együtt dolgozni.

Az Agrovirtus célja, hogy az érdeklődő fiatalok megismerjék a jövő agráriumát - a modern, innovatív mezőgazdasági technológián keresztül. A verseny nagyon kedvező fogadtatásra talált a hallgatók körében, akik lelkesek és már az önéletrajzukba is beírják az Agrovirtust. A piac is elkezdett érdeklődni és már nemzetközi csapatok is jelentkeztek a megmérettetésre.

Jogszabály a zökkenőmentes váltásért

A témában megrendezett kerekasztal-beszélgetés apropóját az adta, hogy hosszú előkészítő munka után fogadhat el olyan törvénycsomagot a parlament, amelynek célja, hogy gyorsítsa a generációváltást és a gazdaságátadást a hazai gazdatársadalomban. A fiatalok mezőgazdasági tevékenységét segítheti az agrároktatásban zajló reform is, amely a modern kor követelményeihez igyekszik igazítani a képzési körülményeket.

Barta Dénes, Juhász Anikó, Mezőszentgyörgyi Dávid, Sándorffy, Szigeti Tamás, 

Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elmondta: a megoldás a tavalyi, családi gazdaságokról szóló törvény folytatásaként is értelmezhető, és arra kíván reagálni, hogy ma Magyarországon minden harmadik gazdának megoldandó feladatot jelent a gazdaságának átadása. Ezt az átadási folyamatot szeretné egyszerűsíteni a törvény, amely szerződéstípusokkal segíti az olyan ügyleteket, mint például a földtulajdon átadása, a szerződések továbbvitele, és általában zökkenőmentesebbé szeretné tenni a gazdaságátadás folyamatát. A helyettes államtitkár összességében kiemelkedően fontosnak nevezte a generációváltás problematikáját, amelyben az említett törvény mellett számos egyéb elemnek, így az oktatásnak, az innovációnak és a kommunikációnak is szerepe van.

Juhász Anikó

Élményszerűbb tananyag kell

Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese hiánypótlónak nevezte a tervezetet, megjegyezve: az adminisztrációs akadályok nagyban hátráltatják a családi gazdaságok átörökítését. Ha erre a törvény megoldást nyújt, az mindenképpen előnyös a generációváltás szempontjából - hangsúlyozta.

Mezőszentgyörgyi Dávid

A rektorhelyettes hozzátette: a generációváltás problematikájának feloldásához maguk is igyekeznek hozzájárulni a MATE berkein belül azzal, hogy gyakorlatorientáltabb, élményszerűbb és modernizált tananyagot igyekeznek nyújtani az agrárképzésben. Ennek érdekében együttműködnek a hazai agrárcégekkel is, és jó alkalmat jelent az inspiráló élményszerzésre az Agrovirtus, valamint több hasonló kezdeményezés is.

Világos életpálya

Szigeti Tamás, a Szigeti Farm tulajdonosa kifejtette: a folyamatot szívesebben jellemezné a generációk kapcsolódásaként, mint generációváltásként, hiszen az utóbbi szónak rossz íze van, és nem fejezi ki jól azt az együttműködést, amely szükséges a sikerhez. Összességében a jogszabály kapcsán elmondta: dícséretes, hogy a szaktárca felvállalta a problémát, amely a hazai mezőgazdaság életében is egyre égetőbb kérdés. 

Nem lehetett a kérdést tovább halogatni, nagyon is időszerűnek tartom a jogszabályt

 - tette hozzá. Hangsúlyozta: fontos, hogy az így elérhető megoldások híre és annak alkalmazási módja eljusson a gazdákhoz is, legyen segítségük a lehetőségek kihasználásában. Erre a falugazdász-hálózat nyújthat kézenfekvő megoldást.

Szigeti Tamás

Sándorfy András, a Marton Genetics ügyvezető igazgatója úgy vélte, mindenekelőtt vonzó életpályát kell felvázolni a fiatalok elé a generációváltás sikeréhez. Attraktívabbá kell tenni a mezőgazdasági pályát, amelyben nagy szerepe van a szakmai és anyagi perspektívának is. Ha ennek a megfogalmazása hiteles és vonzó módon megtörténik, akkor a fiatalok számára is érdekes lehetőséget nyújt az agrárium, mint hivatás. Nagyon fontos tényező az is, hogy amennyiben a mezőgazdaság biztos elhelyezkedést és megélhetést nyújt a fiatalok számára, akkor őket a szüleik is támogatni fogják a választásukban, amely sokat segíthet a generációváltás sikerében.

Sándorfy András

Facebook, Youtube, TikTok

Fontos tényező ebben a folyamatban az, hogy milyen eszközökkel, milyen nyelven szólunk a fiatalokhoz - vetette fel a panelbeszélgetésben Umenhoffer Péter, az Axiál Kft. marketingigazgatója. Talán a klasszikus agrárvilágnak furcsának hathat, de ha a fiatalokat szeretnénk megcélozni, akkor használnunk kell az olyan eszközöket, mint a Facebook, a Youtube, sőt, a legfiatalabbakra gondolva a TikTokot sem szabad kihagyni. Sokszínű, összetett, a fiatalok által használt felületeken történő kommunikáció kell az eredmények eléréséhez. Ráadásul folyamatos jelenlét kell ezeken a platformokon, hiszen ha a kommunikáció akadozni kezd, vagy abbamarad, akkor kárba vesznek a befektetett energiák is. Umenhoffer Péter egyébként felszólalásában a magyar agrárium "legfontosabb témájának" nevezte a generációváltást, mivel a mezőgazdaság jövőjéről csak akkor van értelme beszélni, ha lesznek olyan fiatalok, akik kellő számban választják ezt a pályát maguknak. Ennek sikeréhez pedig nem csupán az agrár-felsőoktatás reformja szükséges, hanem a szakképzésre is komoly hangsúlyt kell helyezni.

Umenhoffer Péter

A Portfolio Agrárszektor 2021 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?