Gőzerővel zajlik a magyar agrároktatás átalakítása: komoly lemaradást kell behozni

Gőzerővel zajlik a magyar agrároktatás átalakítása: komoly lemaradást kell behozni

agrarszektor.hu
Az egész innováció, versenyképesség és fenntarthatóság alapja a szakismeret és a szaktudás. A jelenlegi fejlődéssel, dinamizmussal lépést tartó ismeretnek a gyakorlatban folyamatosan ott kell lennie - ezt pedig a generációváltás is erősíti - vélekedett Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem megbízott rektora a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. Hozzátette, hogy ez mindennek az alapja, hiszen nincs ország, mely úgy tudott volna sikeresen élelmiszergazdaságot és mezőgazdaságot fejleszteni, hogy ne lett volna meg az innovációs és az oktatási, kutatási háttér. Ez elengedhetetlen, ezen múlik minden.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az agrárium csúcstechnológiai ágazattá vált, tehát nem lehet csak érzésre végezni ezt a munkát. Nagyon komoly alapozó ismeretekre van szükség, és ezt tudja segíteni az oktatás, a kutatás és az innováció - hangsúlyozta Gyuricza Csaba a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. Nagyon sok alapanyagból már importra szorulunk, zöldségekből, szójából, szántóföldi növényekből. Ezeken a területeken azonban lehet erősíteni az alapanyagok előállításását, ebben az öntözésfejlesztés segíthet a legtöbbet. 

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméret? gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Hatalmas kiaknázatlan lehetőségek vannak: a feldolgozóipar, illetve kevesebb szó esik róla ugyan, de a piacra juttatás, a marketing szintén nagyon sok lehetőséget rejt. Ha kihasználják ezeket a lehetőségeteket, és okszerűen használják fel a forrásokat, akkor el lehet érni azokat a célkitűzéseket, hogy felzárkózzanak az európai versenytársakhoz. A fejlődéshez tehát elengedhetetlen a megfelelő oktatás és képzés kialakítása. Gyuricza Csaba elmondta, hogy egy fontos modellváltáson ment keresztül a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem:

Az oktatás modernizációja nagyon fontos feladat, hiszen ezen a területen azért van elmaradás. Főleg azoknak a párhuzamosságoknak a megszüntetése, ami a szétaprózott intézményrendszerből fakad. Gőzerővel zajlik a munka, de látni kell, hogy végleges eredményeket több év alatt tudunk elérni. Ezzel egyidejűleg a teljes képzés és szakstruktúra megújítása is zajlik, hiszen ma, ami korszerű és új, az holnap elavulttá válik. Korábban azt lehetett mondani, hogy az agráriumban 5 év alatt elavultak azok az ismeretek, melyek ma még korszerűek voltak. Ez mára már még jobban szűkült. Folyamatos korszerűsítésre és tudásfrissítésre van szükség.  

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezt az egyetemek viszont csak akkor tudják elérni, hogy ha nagyon szoros együttműködésben dolgoznak a piaci szférával, a társadalmi élet fontos szereplőivel. Ezért az oktatási programokat kizárólag velük együttműködésben határozzák meg, ahogyan a gyakorlati képzést is, persze az egyetem saját tangazdaság működtetése mellett. 

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?